Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Het wonder van Cesena: The Rockin'1000

Wednesday, 5 August 2020 om 06:15

In de heuvels van Cesena, in de regio Emilia-Romagna in Italië, geschiedde in 2015 een muzikaal wonder. Het was een ontroerend moment: de 1000 rockfans die samen een nummer van hun geliefde Foo Fighters ten gehore brachten bij wijze van uitnodiging aan de band om er een keer te komen optreden.

Dromer: Fabio Zaffagnini
Sommige verhalen zijn te mooi om waar te zijn. Deze dus niet. Origineel was het, het initiatief van de Italiaanse rockfan Fabio Zaffagnini. Hij droomde ervan dat de Amerikaanse band Foo Fighters ooit bij hun om de hoek zou komen optreden. Hij liet het niet bij dromen alleen en ondernam actie. Als we nou eens met zo veel mogelijk muzikanten hun nummer Learn to fly spelen en daar een mooie clip van maken. Dan laten we de Foo Fighters zien hoe gek we hier zijn op hun muziek, dacht Zaffagnini.

Imposant tafereel
Zaffagnini maakte handig gebruik van zijn bundel met onbeperkt internet en startte een online crowdfundingactie. Hij deed tegelijk een oproep aan alle fans om het nummer in te studeren en zich aan te melden. Het opnemen van een video waarin 1000 muzikanten tegelijk spelen is natuurlijk een pittige uitdaging, maar als vanzelf stroomde de hulp, de know-how en het geld binnen. Het resultaat was even indrukwekkend als ontroerend. In de clip, die miljoenen malen gedeeld werd, is te zien hoe de enorme massa drummers, gitaristen, bassisten en vocalisten Learn to fly spelen. Vooral de synchroon spelende drummers vormen een imposant tafereel. Maar het mooiste is dat de tekst van het nummer zo mooi bij de droom van deze mensen past.

Tranen
De speech die Zaffagnini brengt, direct na de laatste tonen van het nummer, is emotioneel. "Deze video zal waarschijnlijk door veel mensen gezien worden, maar is eigenlijk bestemd voor maar vijf mensen: Chris, Pat, Nate, Taylor en Dave, oftewel Foo Fighters. Weet je, Italië is een land waar dromen niet zo makkelijk uitkomen. (...) Daarom vraag ik jullie: kom naar Cesena, kom voor ons spelen." Overal op de wereld stonden mensen in groepjes om telefoons, tablets en laptops heen om de clip te zien. Inclusief kippenvel en natte ogen. Ook de frontman van Foo Fighters, Dave Grohl, was tot tranen toe geroerd. En hij beloofde natuurlijk op te komen treden in Cesena.

Rockin'1000
Het bleef niet bij de clip en een concert van de Foo Fighters. De Rockin'1000, de naam waaronder de enorme groep muzikanten dit sprookje bewerkstelligde, is nog steeds actief. Ze treden op in stadions en spelen de ene na de andere rockklassieker. Vijf jaar na dato is het nog steeds een fantastisch verhaal. Het is een Italiaans sprookje dat voor altijd besproken zal worden in de geschiedenis van de rockmuziek.

Meer nieuwsberichten

Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen

Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels da...   Lees verder »

Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervaring

Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tuss...   Lees verder »

Die keer dat mijn klimvakantie met de auto faliekant mis ging

Nu klim ik al enige tijd, maar aangezien ik in een land woon waarin de Utrechtse heuvelrug zo ongeve...   Lees verder »

1001KorteVerhalen.nl online!

In navolging van 1001Gedichten.nl hebben we een nieuwe website opgezet speciaal voor Korte Verhalen....   Lees verder »

Bekijk alle berichten »

Laatste nieuwsberichten

  • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

    Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

  • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

    Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd