Tips om je kind voor te lezen

Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korter verhaal. Maar hoe zorg je er nu voor dat je je kind op de juiste manier voorleest, zodat ze het niet alleen leuk vinden, maar er ook nog eens iets van opsteken. Speciaal daarom hebben we een aantal handige tips, die je hier perfect bij kunnen helpen. Je zult namelijk zien, dat het een stuk eenvoudig is, dan je vaak zelf op voorhand zou denken. Met de juiste stappen, is het voorlezen niet alleen een stuk leuker, maar maak je het jezelf ook vele malen makkelijker.

Kies het juiste boek

Het juiste boek kiezen voor je kind om voor te lezen kan een uitdaging zijn. Als je een te moeilijk boek kiest, kan je kind gefrustreerd raken en zijn belangstelling verliezen. Aan de andere kant kan een te gemakkelijk boek saai zijn en de aandacht van je kind niet vasthouden. De beste manier om een boek te vinden dat precies goed is, is rekening te houden met de leeftijd en de interesses van je kind. Als je kind bijvoorbeeld gek is op dinosaurussen, kun je op zoek gaan naar een boek dat een verhaal vertelt over deze prehistorische wezens. Of als je kind zelfstandig begint te lezen, kun je kiezen voor een boek met eenvoudige teksten en illustraties. Door de tijd te nemen om een boek te vinden dat perfect is voor je kind, zul je merken dat het voor ouder en kind leuker wordt. Helemaal wanneer ze zelf kunnen lezen, geeft jou dit de mogelijkheid om tussentijds een potje poker via Betsquare te spelen, terwijl je kind lekker aan het lezen is.

Kies voor een fijne plek om voor te lezen

Het is verhaaltjestijd! Of je nu voorleest aan je kind voor het slapen gaan of les geeft aan een klas brugklassers, het is belangrijk om een comfortabele en uitnodigende sfeer te creëren. Zorg ervoor dat je op een plaats zit waar jij en ook je kind het boek goed kunnen zien. Misschien wil je kind wel in een schommelstoel zitten of op schoot, of aan een tafeltje met een groepje kinderen wanneer je in een klas voorleest. Als je eenmaal zit, haal je een paar keer diep adem om je te ontspannen en in je rol te kruipen. Laat dan het verhaal tot leven komen! Gebruik verschillende stemmen voor de verschillende personages en gebruik gezichtsuitdrukkingen en handgebaren om de illustraties tot leven te brengen. Door een boeiende en meeslepende ervaring te creëren, zorg je ervoor dat ze de aandacht niet verliezen.

Laat ook de ander voorlezen

Vaak hebben kinderen een voorkeur op het moment dat er voorgelezen moet worden. Bij de één is dit mama en bij de ander is dit papa. Belangrijk is wel om dit als ouders om te wisselen. Zo kan bijvoorbeeld de ene keer mama naar boven, zodat papa rustig op de bank een spelletje poker in het live casino online kan spelen en kan de andere keer papa naar boven, zodat mama haar favoriete serie kan afkijken.