Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Filosofie?

Even één dingetje, filosofie is niet bepaald mijn ding. Je kunt natuurlijk zeggen wat je wilt, maar het is gewoon poëtischer en praktischer denken over levenssituaties en de gevolgen daarvan. Maar een wijs man heeft ooit eens gezegd: 'Ik denk, dus ik leef'. En hij heeft gelijk. Want wie op een bepaalde wijze over bepaalde situaties denkt, leeft naar zijn eigen idee. 

Wat reïncarnatie en incarnatie betreft, daar zijn filosofen na eeuwen lang speculeren nog steeds niet uit. De ene zegt dat het bij de Oosterse tempels vandaan komt, terwijl een andere geloof dat het door de oppergoden wordt bepaald wie opnieuw wordt uitgezonden. Een derde zegt weer dat het komt omdat onze ziel in verbintenis staat met vorige levens, wat wijst op dat de ziel of de geest van een persoon zelf een nieuw lichaam en een nieuwe vorm aanneemt. Het is niet zo één, twee, drie te achterhalen hoe of wat het precies is. 

Een ander voorbeeld is het ontstaan van de Aarde. De ene filosoof zegt dat de Aarde alleen door god is gemaakt en door niets of niemand anders. De andere gooit tegen deze speculatie aan dat zelfs een god niet in het heelal kan wonen en daarom de Big Bang, oftewel de Oerknal, de schepper van de Aarde is. Weer een ander denkt dat het komt door buitenaardse wezens onder ons (iedereen kan een alien zijn, dus wie weet jij). De vierde denkt te weten dat het een combinatie is van conclusie 1 en 2 en filosoof nummer 5 zegt dat het een combinatie is tussen 2 en 3, daarnaast zijn er nog mensen die conclusie 1 en 3 met elkaar combineren. Ook dit dilemma is zoals je kunt zien onoplosbaar.

Ook zijn er idioten die filosoferen over waarom ze filosoferen en het ontstaan daarvan. Volg je die gedachte nog?

Door de jaren heen zijn talloze filosofen gestruikeld over problemen, dilemma's en sagen die ze niet uit konden leggen of konden verklaren. Doe jij het ze na? Of wordt jij de filosoof die deze of nieuwe dilemma's oplost? Het volgende onoplosbare vraagstuk luidt: "Waarom ben ik überhaupt met filosofie bezig terwijl ik er niets aan vindt?"

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Patros-Fibros

Geplaatst op

12-05-2013

Over dit verhaal

Tsja, zeg het maar

Geef uw waardering

Er is 10 keer gestemd.

Social Media

Tags

Dilemma Filosofie Vragen

Reacties op ‘Filosofie?’

  • Wellicht zal deze reactie weinig zin hebben, maar het lijkt me toch belangrijk om erop te duiden dat het concept filosofie hier heel fout begrepen lijkt te worden. Heeft de auteur enig idee wat filosofie inhoudt, en waar filosofen mee bezig zijn? Of er een schepper is en of reïncarnatie bestaat zijn al sinds Descartes (vroegmoderne tijd) geen relevante onderwerpen meer in de filosofie. De oerknal is daarenboven een wetenschappelijke hypothese, geen filosofische. Alles wat er in dit "verhaal" gezegd wordt over filosofie heeft geen enkele vat op filosofie, enkel op een soort pseudoreligieus mysticisme. Het klopt dat de term van 'filosoof' of 'filosofie' soms wordt opgeëist door mensen die gelijkaardige zaken verkondigen, maar dat betekent niet dat ze echt filosofen zijn of dat kritiek op dat soort denken impact heeft op de rest van de filosofie. Het citaat, 'ik denk, dus ik leef', is overigens een hele foute versie van wat Descartes ooit zei: 'cogito ergo sum', of: 'ik denk, dus ik ben'. Hij wilde hiermee niet zeggen dat mensen naar hun eigen idee leven, maar wou rationeel bewijzen dat het subject (het 'ik') zonder enige twijfel bestaat. Filosofie blijft, toegegeven, een moeilijke term, en het is begrijpelijk dat ze zo vaak fout begrepen wordt. Als je nog steeds wilt lachen met de filosofie: filosofen zijn het er zelf niet over eens wat filosofie nu exact inhoudt. Maar laten we niet uit de soms vage of moeilijk te begrijpen filosofische discussies afleiden dat filosofen een groepje onverstaanbare poëten zijn die pseudowetenschappelijke hypotheses opwerpen over God en het heelal en al voor tweeduizend jaar in een 'welles-nietes' spelletje met elkaar verwikkeld zijn. Zelf definieer ik filosofie liefst als het problematiseren of in vraag stellen van zaken die ons als evident voorkomen. In de middeleeuwen was het bestaan van God zoiets, maar het kan ook gaan over ethiek, wetenschap, kennis, logica, taal, en zo verder. Allemaal lijken dat me zaken waarvan het in vraag stellen ervan enkel waardevol kan zijn. Aangezien deze website me een eerder christelijk publiek lijkt te hebben, en de afkeer van filosofie soms uit de religie voortkomt, wil ik ook nog zeggen dat filosofie helemaal niet tegen de religie in moet gaan. Er is bijvoorbeeld veel filosofie over religie die niet eens over het bestaan van of het geloof in God gaat. Veel filosofen zijn zelf gelovig, en de meeste filosofie is perfect te verenigen met een religieus standpunt, en kan ook net helpen bij het ontwikkelen van dit standpunt (zie Kierkegaard bijvoorbeeld). Als je werkelijk geïnteresseerd om meer over filosofie te leren zijn er genoeg boeken die een verstaanbare introductie bieden in de filosofie. Als het je dan nog steeds niet aanstaat kun je nog terugkomen en je kritiek uiten op de filosofie, maar dan zal het tenminste een gefundeerde kritiek zijn.

    Dirk - 20-05-2017 om 11:35

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!



Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd