HEIMELIJKE GENOEGENS (B13)
HEIMELIJKE GENOEGENS (B13)
François de Waal
Mag. De Bijenkorf b.v. (1989)
In het door De Bijenkorf uitgegeven boekje Heimelijke Genoegens bekennen 25 min of meer Bekende Nederlanders hun heimelijke genoegen aan interviewer François de Waal.
In het voorwoord dat Gerrit Komrij bij dit boekje schreef maakt hij meteen (zeer juist) duidelijk dat het hier niet om geheime genoegens gaat. Geheime genoegens zouden de geïnterviewden immers nooit aan de interviewer prijsgeven. Bovendien zullen deze geheime genoegens veelal van seksuele aard zijn en zodoende op slaapverwekkende wijze op elkaar lijken. Daarvoor hebben we geen boekje nodig, van dat soort genoegens kan iedereen zich zelf wel een voorstelling maken.
De heimelijke genoegens daarentegen zijn veel gevarieerder en interessanter. Het gaat hierbij om genoegens die niet algemeen verbreid zijn. Al zal het wel zo zijn dat sommige ervan door deze of gene lezer herkend zullen worden als zijn eigen heimelijke genoegen.
Het lijkt mij dat ik de inhoud van het boekje het beste weergeef door hieronder een lijstje te verstrekken van de vijfentwintig geinterviewden met daarbij hun Heimelijke Genoegen:
Jan Kuitenbrouwer: Nagelbijten
Philip Freriks: Het dineren in een restauratierijtuig van een luxe-trein
Bart Peters: Lijstjes maken
Sylvia Kristel: Het ruiken aan alles en iedereen
Boudewijn Büch: Het kijken naar de tv-serie Sons and Daughters
Ethel Portnoy: Slapen
Ed Nijpels: Spelen met modeltreintjes
Tim Krabbé: Spelen met cijfers
Emma Brunt: Het kopen van woonbladen
Adriaan Morriën: Het kijken naar mooie vrouwen
Kamagurka: Scheten laten boven de centrale verwarming
Hans van Willigenburg: Het verzamelen van namaakhondjes
Karel van het Reve: Het maken van Engelse kruiswoordraadsels
Thomas Rap: Mooie schoenen
J. Rentes de Carvalho: Het dagelijkse bezoek aan De Bijenkorf
Simon Vinkenoog: Het afluisteren van andermans gesprekken
Hans Warren: Het houden van sierduiven
Renate Dorrestein: Vliegeren
Hans van den Bergh: Het weten hoe iets werkt
Jan Lenferink: Snoepen
Frank Govers: Eindeloos janken van geluk
Johannes van Dam: Het eten van een kroket
Hans Dorrestein: Vogels kijken
Adelheid Roosen: Het ontploffen van de hele wereld
Marijke Höweler: Het kijken naar mooie taarten
De meeste hierboven genoemde heimelijke genoegens spreken voor zichzelf. Sommige behoeven misschien enige nadere toelichting.
Sylia Kristel houdt van lekkere luchten. De lucht van parfums, maar ook die van worteltjes, baby’s, Franse baguettes en verse fietsbanden.
Tim Krabbé houdt niet van wiskunde maar wel van cijfers. Gokken, tellen, lijstjes maken, bladzijden voltypen met de cijfers 1 tot en met 5000. Kortom: cijfers zijn leuk.
Hans van Willigenburg kreeg ooit een hondenbeeldje en sindsdien verzamelt hij alle soorten namaakhonden. Alhoewel, niet alle, want ze moeten wel de goeie hondenblik in hun ogen hebben. Snoopy (van Charly Brown) is goed, Bobbie (van Kuifje) valt af.
J. Rentes de Carvalho loopt al dertig jaar lang bijna elke dag De Bijenkorf binnen. Soms koopt hij een paar tijdschriften, maar daar gaat het niet om. Elke afdeling heeft zijn eigen aantrekkelijkheid. Hij komt er zó vaak dat hij door de verkoopsters soms aangezien wordt als een kantoorcollega.
Simon Vinkenoog houdt van het (stiekem) afluisteren van gesprekken. Vertrouwelijke gesprekken tussen vrouwen. Gesprekken die op het terras gehouden worden waar hij op dat moment zit. Gesprekken bij de bushalte en in de trein. Simon had nu zijn hart kunnen ophalen met al die hardop telefonerende dames en heren. Zelfs al wil je niet afluisteren dan wordt je er wel toe gedwongen:
(“Ja schat, zodra ik thuis ben zal ik de aardappels opzetten!”)
Hans van den Bergh wil weten hoe iets werkt. Hoe komt het nou dat zo’n handoekenapparaat met zo’n rol textiel erin op een gegeven moment stopt als je eraan trekt? (tàk) En waarom gaat die rem er een paar seconden later weer vanaf? Wanneer zo’n apparaat zijn geheimen aan Hans prijsgeeft is dat zijn heimelijke genoegen. Meestal houdt dat in dat het betreffende apparaat door hem gesloopt wordt.
Adelheid Roosen wil de wereld laten ontploffen. Adelheid wil de knellende grenzen laten ontploffen. Het plantaardig geraniumbestaan van de mensheid laten ontploffen. De kilheid, de gevoelloosheid, de harteloosheid en de hypocrisie laten ontploffen.
Hiermee, lezer, heeft u een aardige indruk van de heimelijke genoegens van deze 25 BN-ers. Maar u zult zich misschien afvragen wat mijn heimelijke genoegen is. Mijn heimelijk genoegen heb ik gemeen met Adriaan Morriën. Mooie vrouwen kijken.
Bij Adriaan gaat deze fascinatie terug tot ver in zijn jeugd (Bij mij trouwens ook). Opgroeiend in een streng gereformeerd milieu vielen hem de ogen bijkans uit de kassen toen zijn tante Judith haar baby onbekommerd de borst gaf waar hij bij zat. Omdat hij donders goed begreep dat hij er niet al te nadrukkelijk naar mocht kijken keek hij er af en toe steels naar. En werd er vreselijk opgewonden van toen zijn tante haar tepel tussen wijs- en middelvinger vastnam en die de zuigeling in het gulzige mondje drukte. Daarna heeft de vrouwenverering Adriaan niet meer verlaten. Hij bewondert de vrouwen waar hij ze ook maar tegenkomt. Op de tram, in de winkel, op straat, op het terras, in het zwembad en op de fiets. Waar niet. In lijn 7 wordt hij tussen de Plantage Middenlaan en het Leidseplein soms wel vijf keer verliefd. Meestal stappen die meisjes uit op het Leidseplein. En elke keer ondergaat hij dan weer de smartelijkheid van het afscheid en de pijn in het hart. Ik voel met hem mee. En velen met mij denk ik.
Reacties op ‘HEIMELIJKE GENOEGENS (B13)’
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!
Reageren
Laatste berichten op het forum
- 14/08 verhaal van de dag
- 18/06 [s]hooi[/s] hoi
- 08/03 Goedkeuring verhaal
- 15/11 Eerste stuk van Dreambender
- 15/11 VERHALEN WEDSTRIJD!!!
- 31/10 Dit ben ik....
- 21/07 Vraag aan iedereen hier!
- 03/07 Wie kent het verhaal Jumbo
- 20/06 Hallo
- Naar het forum »
Laatste nieuwsberichten
Tips voor een Oost-Afrikaans avontuur: een gids voor ontspannend safari plezier
Spanning voelen bij online spelen
De beste online poker strategieën
Zij zijn duurzaam van zichzelf
Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamperini
Liever vrolijk rondrijden in je Peugeot dan huilen in je Ferrari
Het wonder van Cesena: The Rockin’1000