HET BEROEMDE BROER EN ZUS BOEK (B14)
HET BEROEMDE BROER & ZUS BOEK (B14)
Ingmar Vriesema
Uitgeverij Thomas Rap (2011)
Meestal staan we er niet bij stil dat beroemde personen ook broers of zussen kunnen hebben. Laat staan dat we ons afvragen op welke wijze deze broers of zussen in relatie staan tot hun beroemde broer of zus. Ingmar Vriesema brengt in zijn boek broers en zussen van 47 beroemdheden voor het voetlicht. Hij vertelt welke soort relatie zij tot hun beroemde broer of zus hadden. Hij onderscheidt hierbij 5 soorten relaties:
Rivalen, Tegenpolen, Volgers, Voorbeelden en Vertrouwelingen
Bij de Rivalen treffen we Chris Jagger aan die, op 7-jarige leeftijd, aangaf een beroemde zanger te willen worden. Wat een probleem werd toen daarna zijn vierenhalf jaar oudere broer Mick een muziekgroepje oprichtte dat de grootste rock-‘n-rollband aller tijden zou worden. En ook Eric Douglas die niet alleen tegen beroemde broer Michael moest opboksen maar ook tegen de minstens zo beroemde vader Kirk. Ook Eric wilde een beroemd acteur worden, maar uiteindelijk deden drank- en drugsverslaving hem de das om. Zowel Chris als Eric konden niet onder de schaduw van hun beroemde broers uit komen.
Bij de Tegenpolen zien we Albert Göring, die de nazi’s haatte. Zijn broer Hermann was generaal-veldmaarschalk van Groot-Duitsland, vice-Führer en een sadistische jodenhater. Albert slaagde er in verscheidene joden te redden, soms door middel van zijn machtige broer. Door een beroep op hem redde hij de bekende componist Franz Lehár en zijn joodse vrouw. De nazi’s vaardigden tijdens de oorlog vier arrestatiebevelen uit tegen Albert en zelfs een executiebevel in 1944. Maar broer Hermann bleek een betrouwbaar veiligheidsnet. Na twee jaar gevangenschap moesten de rechters toch de conclusie trekken dat Albert niets te verwijten viel. Integendeel zelfs. Maar na de oorlog bleek de naam Göring zo’n handicap dat Albert niet meer aan de bak kwam en ten slotte aan lager wal belandde.
Bij de Volgers treffen we Billy Carter aan en Roger Clinton. Beiden surfden tot hun genoegen mee op de succesgolf van hun beroemde broers die het tot president van Amerika geschopt hadden (Jimmy Carter en Bill Clinton).
Ook vinden we hier Paula Hitler, de zus van Adolf. Adolf Hitler werd geboren uit het huwelijk van vader Alois met Klara Pölzl. Van de zes kinderen bereikten er slechts twee de volwassen leeftijd: Adolf en zijn zeven jaar jongere zus Paula. Nadat vader Alois in 1903 overleden was en moeder Klara in 1907 overleed aan borstkanker vertrok Adolf op 18-jarige leeftijd naar Wenen. Paula bleef achter in Linz bij een tante. Haar broer schonk haar zijn deel van het wezenpensioen, maar brieven van hem kreeg ze niet meer. Pas op haar vierentwintigste zag ze hem weer, twee jaar na de Eerste Wereldoorlog. Tot haar verassing, want ze dacht dat hij gesneuveld was. Het maakte grote indruk op haar dat hij met haar ging winkelen. Het contact tussen broer en zus was in de komende jaren beperkt, maar Adolf hield wel goed in de gaten dat zijn zus niets te kort kwam. Een buitenhuisje met groentetuin was haar, door haar broer gefinancierde, paradijs. Voor dat buitenhuis stopte in 1945 een auto. Adolf liet haar ophalen en naar het naziverblijf in Berchtesgaden brengen. Daar troffen de Amerikanen een maand later een zus aan die rouwde om haar broer. Tijdens haar verhoor op 12 juli barstte ze in tranen uit, waarna de Amerikanen het verhoor afkapten. Paula bleef wonen in Berchtesgaden, waar ze in 1957, drie jaar voor haar dood, een zelfgeschreven pamflet verspreidde waarin ze het voor haar broer opnam en hem betitelde als “De man die zich voor Duitsland had opgeofferd”.
Soms zijn broers of zussen Voorbeelden voor een beroemdheid. Meestal gaat het dan om een oudere broer of zus. June Nicholson was de achttien jaar oudere zus van Jack Nicholson. June was voor Jack de belichaming van de showbizz. Ze was een getalenteerd danseres geweest, maar van een echte doorbraak was het nooit gekomen en verbitterd had ze genoegen moeten nemen met secretaressebaantjes. Toen Jack een poosje bij zijn zus logeerde zei hij later dat het voelde als “thuis”. Eind jaren vijftig wist Jack het zeker. Hij wilde acteur worden. Dat was aanleiding tot gigantische ruzies met June die haar mislukkingsangsten op Jack projecteerde. Toen ze vierenveertig was bezweek June aan kanker. Zes jaar later beleefde broer Jack zijn grote doorbraak met “Easy Rider”. Hun moeder Ethel May stierf kort daarna. Jack werd een ster. In 1974, vlak voor het uitkomen van Chinatown, wilde het Amerikaanse weekblad Time een omslagverhaal wijden aan Jack Nicholson. Na een diepgravend onderzoek belde een Time-journalist hem op om te vragen of het klopte dat June Nicholson zijn moeder was en niet zijn zus. Lamgeslagen belde Jack zijn zus Lorraine op met de vraag of dat waar was. Ja, zei zus Lorraine die ineens zijn tante bleek te zijn. June Nicholson was zeventien toen ze in in 1936 onverwacht zwanger raakte van een getrouwde man. Moeder Ethel May ontplofte. De gouden toekomst van haar dansende dochter stond op het spel. En ook de goede naam van de familie. Ethel zou zich als moeder voordoen en de baby grootbrengen terwijl June als danseres carrière zou gaan maken. Wat dus niet lukte. Maar Jack slaagde in zijn acteurscarrière. Met vlag en wimpel.
Het is niet altijd haat en nijd tussen broer en zus (of broer en broer, of zus en zus). Je zus of broer kan ook je Vertrouweling zijn, je vaste baken in het woelige bestaan. Soms kan de band zo innig zijn dat broer en zus haast een soort echtpaar worden. Wilbur en Orville Wright zijn misschien wel de meest beroemde Amerikaanse broers. In 1903 vlogen zij als eerste met een vliegmachine: welgeteld twaalf seconden. Maar allengs werd dat langer. Ze hadden twee oudere broers en een jonger zusje: Katharine Wright. Hun moeder stierf toen Katherine vijftien was en zo werd ze ineens de vrouw des huizes. Ze beheerde de portemonnee en ze kookte en naaide. Maar had ook nog hersens en behaalde een lesbevoegdheid in de klassieke talen. Na de succesvolle vlucht in 1903 ontpopte Katharine zich tot pr-manager van de Wrightbroers door persberichten de wereld in te sturen en mogelijke investeerders bij te praten. Dat kwam de vliegende broers bijzonder goed uit. De ene was namelijk nog verlegener dan de andere. Ondanks hun roem bleven beide broers een publiek mysterie. Spreken in het openbaar deden ze nauwelijks. Tussen zoveel zwijgzaamheid moest Katherine wel opvallen. In Frankrijk kreeg ook zij de Légion d’honneur uitgereikt, de hoogste Franse onderscheiding. De Fransen gaven haar ook een bijnaam mee: “The Third Wright Brother”. Toen Wilbur in 1912 stierf trokken Orville en Katherine nog meer naar elkaar toe. Groot was de schok voor Orville toen Katherine op haar vijftigste verliefd werd op een oude studiegenoot en met hem trouwde. Hoe durfde ze. Hij woonde de bruiloft niet bij en het contact werd verbroken. Nog één keer zou Orville het opbrengen om zijn zusje te zien. Geveld door een longontsteking lag ze op sterven, nog geen drie jaar na haar bruiloft. Orville nam het lijk mee naar huis en begroef het naast broer Wilbur. Daar hoorde ze thuis.
En nergens anders.
Ingezonden door
Geplaatst op
18-09-2018
Over dit verhaal
Over broers en zussen van beroemdheden.
Geef uw waardering
Er is 4 keer gestemd.Social Media
Tags
Beroemdheid Broer ZusReacties op ‘HET BEROEMDE BROER EN ZUS BOEK (B14)’
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!
Reageren
Laatste berichten op het forum
- 14/08 verhaal van de dag
- 18/06 [s]hooi[/s] hoi
- 08/03 Goedkeuring verhaal
- 15/11 Eerste stuk van Dreambender
- 15/11 VERHALEN WEDSTRIJD!!!
- 31/10 Dit ben ik....
- 21/07 Vraag aan iedereen hier!
- 03/07 Wie kent het verhaal Jumbo
- 20/06 Hallo
- Naar het forum »
Laatste nieuwsberichten
Tips voor een Oost-Afrikaans avontuur: een gids voor ontspannend safari plezier
Spanning voelen bij online spelen
De beste online poker strategieën
Zij zijn duurzaam van zichzelf
Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamperini
Liever vrolijk rondrijden in je Peugeot dan huilen in je Ferrari
Het wonder van Cesena: The Rockin’1000