Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Geen Nederlands Koningshuis zonder de Friezen

Veel mensen vereren de Oranjes, maar bedenk wel eventjes dat, voordat je onze koninklijke familie weer gaat eren, zonder het oude almachtige Friese Volk nooit een Hollands koningshuis zou zijn gekomen.

Nu hoor ik je al denken, 'Waarom hoor je dan niets van dat volk?'. Dat zal ik u eens uitleggen. Sinds de jaren voor de jaartelling al waren de Noren, Friezen, Denen en Germanen nog één geheel. Dit geheel werd verstoord door de veranderingen van de geografische ligging van het gebied Scandinavië. Door de jaren heen kwam het Scandinavische land langzaam dichterbij het Hollandse Rijk, toen nog onder leiding van de Romeinen. Omdat de Friezen op Romeins gebied kwamen moesten ze belasting betalen aan de Romeinen. Met behulp van koeienhuiden hielden ze de Romeinen te vriend. Maar toen de Romeinen de veel grotere oeroshuiden vroeg als belasting kwamen de brute krachten van de Friezen naar boven en werden vanaf het jaar 28 na Chr. een vrij land.

De tijd dat Friesland geen koning had, waren het (net zoals de gemeentes van tegenwoordig) burgemeesters die de streken bestuurden. In 600 na Chr kwam de eerste koning van Magna Frisia, (huidige Noord-Friesland, Noord-Groningen, N.H., Utrecht en het noordelijk Z.H.), door koning Audulf werd geregeerd. Door zijn toedoen hebben de Friese 'boeren' het beruchte en vele malen grotere Frankische Rijk verslagen in een gevecht tussen leven en dood. Na deze overwinning reikte het Friese bezit van Noord-Noorwegen tot en met Brittanië in Noord-Frankrijk.

Na deze belangrijke koning kwam koning Aldgisl waarover weinig bekend is. Wel bekend is dat hij niets of nauwelijks iets aantrok van het Frankische volk, wat sinds haar bestaan al ruzie zocht met de bovengelegen gebieden en districten.

Na deze niets vrezende koning was het de taak aan, misschien wel de bekendste koning van de Frisia, de machtige koning Radboud. Hoewel hij werd gezien als één van de grootste krijgers van de Magna Frisia, was hij niet bepaald geliefd bij het volk. Door zijn nederlagen tegen de Frankische hofmeier Pepijn van Herstal moest Radboud de stad Dorestad (huidige Wijk bij Duurstede) afstaan. Zijn rijk sterkte zich uit van Zwin tot Wezer.

Na koning Radboud was het de beurt aan koning Poppo. Dit was de laatste koning van de Friezen en was vermoedelijk de zoon van Radboud. Hierdoor kreeg hij ook alle bezittingen, zowel van land als van kostbaarheden, van zijn voorganger. Na de dood van Poppo gingen de Friese regenten nog een tijd door.

Iedereen weet natuurlijk wel dat de Nassau-orde uit Duitsland komt, het Germaanse Rijk. En waarom zou dat belangrijk zijn? Omdat de familie Nassau oorspronkelijk gezien een Friese familie is. De Oranje-Nassau familie is uiteindelijk in heel het land aan de macht gekomen en dat doen ze al sinds 1796. Niet eens zo lang dus.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Patros-Fibros

Geplaatst op

12-05-2013

Over dit verhaal

De titel zegt genoeg

Geef uw waardering

Er is 8 keer gestemd.

Social Media

Tags

Friezen Koningshuis Nederlands

Reacties op ‘Geen Nederlands Koningshuis zonder de Friezen’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

    Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

  • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

    Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd