Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

MOORDATLAS VAN AMSTERDAM (B1)

MOORDATLAS VAN AMSTERDAM (B1)

Soms wordt mijn aandacht getrokken door een boek dat om de een of andere reden merkwaardig is. Dat zijn meestal boeken die in de ramsj liggen. Het eerste boek dat ik aan u wil voorleggen is precies zo’n boek. Het is de Moordatlas van Amsterdam van Eric Slot (2014, Uitgeverij De Kring). Een historisch overzicht van alle moorden die vanaf 1900 in Amsterdam gepleegd werden, gerubriceerd op straatnaam, dus op de plek van de moord.

Zeer curieus. Hoe kom je op het idee? En welke gek koopt zoiets? Ik dus. Maar meer dan vijf euro zal ik er wel niet voor betaald hebben.
Hieronder enkele interessante moorden.

Celebesstraat 24 (25 juli 1903)

Op zijn derde had Luije van der Laan al een varken doodgestoken, op zijn tiende vermoordde hij in het zuiden van het land een vriendje met diepe steken in de hals omdat het slachtoffer hem “zwienesteertje” had genoemd en toen hij 19 was bracht hij de vrouw van zijn broer om het leven, Geertruida Jongsma (28). Over een dode hoefde men niet te treuren, was zijn mening. “Dood is dood, en hoe eerder iemand dood is hoe beter.” Toen hij het lijk van de vrouw zag liggen, benijdde hij haar. “Zij heeft nu rust”, zei hij tegen de rechter. Toen deze hem verweet dat hij wel de moed had een ander te vermoorden maar niet zichzelf, antwoordde Luije: “Als meneer dat wil, zal ik hem dat tonen.” Hij hield zijn woord. De rechter had het kunnen weten: Luije had zich al een paar maal opgehangen tot het bloed uit zijn ogen en oren kwam en zijn gezicht blauw aanliep.


Wat zal de rechter gedacht hebben toen hij van de zelfmoord van Luije vernam? Vermoedelijk dat deze netjes woord gehouden had. En misschien ook dat over deze dode inderdaad niet getreurd hoefde te worden.

Oudezijds Achterburgwal 33 (30 oktober 1922)

De 56-jarige Jacob K. was nog niet officieel gescheiden van nachthuishoudster Jenneke de Weerd. Inmiddels deelde hij in het logement van Tang al wel een kamer met de prostituee Wilhelmina Neijts (28). Dat wil zeggen: als zij een klant had, ging hij even de straat op. Hij zou met haar trouwen zodra de scheiding van Jenneke de Weerd een feit was. In het logement woonde echter ook ene Nelis, die veel notitie van Wilhelmina nam en dat maakte K. zenuwachtig. Tegenover de rechter hield hij vol dat hij het mes per ongeluk had gevonden. Het lag op de trap en hij was er met zijn teen tegenaan gestoten. Toen kreeg hij wel “de lust” (zijn woorden) haar te steken. Hij wilde haar niet doden, maar slechts verwonden. Maar het liep helaas anders.


Jenneke de Weerd hertrouwde later met Johannes Schepers. Maar ook met hem liep het niet goed af getuige de volgende moord.

Oudezijds Voorburgwal 36 (15 november 1925)

Twee jaar nadat Jenneke de Weerd met Johannes Schepers was getrouwd, werd Schepers (38) tijdens een heftige ruzie in haar logement doodgeslagen door… de broer van Jenneke: Klaas (40)


Soms heb je wel eens zin om iemand te vermoorden. Dat overkwam ook Gerrit Jan K.

Oudezijds Achterburgwal 72 (18 juli 1963)

Bankwerker Gerrit Jan K. (47) uit Utrecht wilde een vrouw vermoorden en het maakte hem niet uit welke. Het werd de 18-jarige prostituee Sonja van der Meijden. Ze was gehuwd met “Bloemen Jopie” van Kulsdom en woonde pas dertien dagen op dit adres, tevens haar werkadres. Toen K. thuiskwam zei hij tegen zijn echtgenote dat hij een vrouw had vermoord. Ze geloofde hem niet. “Koop morgen de krant maar”, had hij gezegd. Dat hij zou worden gepakt was hem duidelijk: hij had niet alleen zijn dasspeld, maar ook een deel van zijn kunstgebit in het peeskamertje laten liggen.


Tenslotte het verhaal van de vader die krachtdadig voor zijn dochter op kwam.

Noorderstraat 11-boven (20 maart 1909)

Bierbrouwersknecht Dirk Jansen (25) zou zijn vrouw Dina hebben mishandeld en dus stapte haar vader Hendrik van der H. (45) – hij woonde schuin aan de overkant – woedend hun woning binnen. Jansen was evenwel niet gesteld op zijn tussenkomst en sloeg hem. Daarop trok loodgieter van der H. een mes en stak zijn schoonzoon waar hij hem raken kon. Die wist nog naar buiten te strompelen, maar zeeg ineen voor de deur van kruidenierswinkel Van Amerongen. De rijwielbrancard kwam te laat.


Misschien werd u, net als ik, nieuwsgierig naar de rijwielbrancard. Dank zij het onvolprezen (?) internet zag ik al gauw een plaatje van een soort bakfietsachtige driewieler waarop een zieke vervoerd kon worden. Misschien wel weer een idee voor het drukke Amsterdam?

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Hans Erkamp

Geplaatst op

14-09-2018

Over dit verhaal

Over moorden in Amsterdam.

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsterdam Moord

Reacties op ‘MOORDATLAS VAN AMSTERDAM (B1)’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd