Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Paling

Omdat we aan het water woonden was het niet meer dan logisch dat mijn vader, naast van mijn moeder, ook van vissen hield. Hij was geen ervaren visser. De eerste maanden sloeg hij slechts onvolwassen stekelbaarsjes aan de haak. Er gingen zomers voorbij zonder eetbare vis.

Maar tijdens een warme zomerdag ving mijn vader plotseling een forse paling met zijn hengel. Een paling zo dik als de pols van Bjarne werd er gezegd. Ik was een tengere jongen.

Zestig meter verder in de oeverpolder stond het huis van onze buren. Het waren ervaren palingrokers, en zij bevestigden dat het een forse paling was. Zij vingen zelf de palingen met fuiken in plaats van met hengels, maar ze hadden niet vaak zo'n forse paling in de fuiken.
Op de een of andere manier was ik trots dat mijn vader die paling met een hengel had gevangen. En het stemde mij tevreden dat ik kennelijk een rol in het hele vissersverhaal speelde door de omvang van mijn polsen.

Een paar dagen later was mijn vader bezig met het repareren van de waterkraan aan de achterkant van het aangebouwde gedeelte van het bruin geschilderde houten huis. Hij had iets in de afvoer laten vallen en ik moest het eruit halen omdat ik zulke dunne polsen had.

Er stond een konijnenkooi van gaas, maar zonder bodem, in de wei waar de bok zijn paradijs had. Er zaten vijf konijnen in, drie waren er ontsnapt door een gat onder het gaas door te graven, twee hadden er het leven gelaten omdat ze waren gestikt in de grond tijdens het graven.

In de verte kwamen er donkere wolken aandrijven. Het was zo'n dag waarop het licht oneindig leek te schijnen, maar waar plotseling een breuk in kwam door de veranderde omstandigheden.
“De dood komt altijd met zijn drieën“ riep mijn moeder met de naklank van onverbiddelijk bijgeloof in haar stem. Aan het einde van de wei, achter het gaas, bij de bloeiende Hortensia lagen twee grote dode zwarte kraaien. Het waren er vier, de doden van het dierenrijk, mijn moeder kon al die dode dieren niet meer aan.

Ik dacht weer terug aan die paling, zo dik als mijn pols, en de trots van mijn vader, maar ik durfde hem niet te polsen over of hij ooit weer op paling ging vissen.
...

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Bjarne

Geplaatst op

21-09-2015

Geef uw waardering

Er is 8 keer gestemd.

Social Media

Tags

Paling Pols Vader

Reacties op ‘Paling’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd