Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Ik wou dat ik ...

Oh, hoe vaak zeggen mensen dat wel niet, ik wou dat ik ... en niet alleen grote mensen maar kinderen net zo goed.
Dan zeggen die: ik wou dat ik een ijsje kreeg, maar is dat wel echt wíllen? Krijg je het vandaag niet, dan morgen wel.
Of de jongen zegt: ik wou dat ik brandweerman was. Tja, dan moet je nog veel jaren goed je best doen, want je bent pas 8 jaar knul.
Alle kinderen hebben kleine wensen, voor kleine dingen, maar ze weten vaak nog niet hoe ze erover kunnen dromen, zodat het eventjes lijkt alsof het echt zo is en alsof ze het echt zouden hebben.

Grote mensen wensen vaak grote dingen en dromen daar dan een beetje over. Dat is fijn om te doen, want het helpt wanneer ze zich even niet zo gelukkig of blij voelen. Dan wensen ze dat het eens ophield met regenen, een klein wensje dus, maar vaker wensen ze dat ze een grotere auto hadden, of meer geld konden verdienden.

Nee, dat is niet wat ik zou wensen. Ik denk wel eens ... ik wou dat ik kon toveren ... dat kán natuurlijk nooit, maar wat is het leuk om daarover te dromen. Ik zou dan iedere dag wat anders willen toveren want er zijn zoveel mooie dingen die ik zou willen doen en meemaken. Ja, het zijn maar dromen, maar lijkt het jou ook niet fijn om eens in een droom te leven en te kunnen zijn wat je wilde?

Ik zou wensen dat ... ik een vogel was en vanaf een boomtak zou kijken in de tuinen van de mensen; ik zou de mooiste kleuren veren hebben; ik zou zo heel erg mooi voor hen zingen en ik zou zien hoe fijn de mensen dat vinden. Het is mooi om naar blije mensen te kijken. Ik zou de blauwe lucht in vliegen en vreemde landen kunnen zien, zo diep onder mij dat alle huizen en auto's klein lijken en alle mensen nog veel kleiner, en overal waar ik even zou uitrusten zou ik voor die mensen zingen.

Ik zou wensen dat ... ik een prachtige bloem was, misschien een roos, maar dan zonder die dorens natuurlijk. Ik zou heerlijk geuren, en dan wou ik dat ik weggegeven werd aan iemand die er blij van zal worden; een kind in een ziekenhuisbed, zodat de hele kamer niet naar ziekenhuis ruikt maar naar een grote bloementuin. Of, ik zou gegeven willen worden aan die oude mevrouw die altijd alleen in haar huis zit. Ze herinnert zich misschien wel die mooie bloemen die eens in haar tuin stonden, en ze zou gelukkig met mij zijn omdat er iemand aan haar gedacht had en haar mij heeft gegeven.
Weet je dat het niet eens een heel mooie, geurende bloem, hoeft te zijn om iemand een plezier te doen? Het kunnen ook gewoon die kleine bloempjes uit het gras zijn waarmee je iemand erg blij kan maken.

Ik zou wensen dat ... ik muziek was. Voor de heel kleine mensjes zou ik dan slaapliedjes spelen, of een heel zacht melodietje waardoor ze rustig in slaap kunnen vallen en mooi kunnen dromen over dingen die hen blij maken. Oh ja, het zullen alleen fijne dromen zijn. Voor de grote kinderen zou ik geen liedjes spelen denk ik, want die kinderen zal ik willen leren dat muziek niet alleen hard en erg hard is, maar ook lief, als een aai langs je wang, of als een kusje van een vriend of vriendin; mijn muziek zal in hun hoofd en in hun hart blijven klinken en ze zullen leren hoe mooi ik kan zijn.
Voor grote mensen zou ik zijn om bij uit te rusten na een dag hard werken, of als troost voor wanneer ze verdrietig zijn.

Ik zou wensen dat ... ik een ontdekkingsreiziger was., want dan zou ik echt een groot avontuur beleven. Ergens een land zoeken waar nog nooit witte mensen, zoals ik, geweest waren. Het zou een land zijn met een oerwoud vol hoge bomen en met bloemen en dieren die nog nooit iemand zag, behalve dan de mensen die altijd in dat oerwoud woonden natuurlijk. Ik zou de vruchten eten van de struiken en drinken uit een beekje, en dan zou ik op een dag een van die mensen ontmoeten die in dat grote bos wonen. Het zal even schrikken zijn hoor, want deze mens is echt erg zwart; zijn vel, zijn haren, en hij heeft een pijl en boog. Hij heeft ook veren in zijn haar en om zijn nek een touwtje met een grote tand eraan. Hij heeft bijna geen kleren aan, want het is er heel erg warm waar we zijn. Ik denk dat hij ook van mij een beetje schrikt, want een witte mens had hij nog nooit gezien. We kunnen alleen naar elkaar glimlachen, want wat hij zegt versta ik niet en hij begrijpt niet wat ik zeg. Als ontdekkingsreiziger zie ik allemaal nieuwe dingen waarover ik later zal kunnen schrijven. En, nee, ik zal niet vertellen waar ik was, want de zwarte mensen moeten rustig en veilig in hun woud kunnen blijven leven.

Ik zou wensen dat ... ik een lekker snoepje was. Dan zou ik aan jou gegeven worden wanneer je erg braaf was geweest, of erg goed je best had gedaan. Ik zou misschien smaken naar ... sinasappel, of naar kersen, of naar wat jij erg lekker vindt. Je zou mij niet in stukjes bijten (au-au, dat heb ik liever niet hoor) maar heel tevreden aan mij sabbelen tot ik helemaal gesmolten was. Ik zou je wel snel even gezegd hebben: en nu je tanden poetsen hoor! Want, al ben ik een heel lekker snoepje, en ben je blij wanneer je mij krijgt, ik kan gevaarlijk zijn voor kindertandjes, maar dat wist je natuurlijk al.

Ik zou wensen dat ... ik een vlinder was. Niet zo een gewone gele of witte, nee een vlinder met mooie kleuren. Ik zou ook een grote vlinder zijn en ik zou in je tuin de bloemen vinden om van te proeven. Wanneer de kinderen en de grote mensen me zouden zien, dan zeggen ze: oh, kijk daar eens, zo'n grote mooie vlinder heb ik nog nooit gezien. Soms zou ik even uitrusten op zo'n bloem en even mijn vleugels tegen elkaar leggen; vlinder zijn en van alle bloemen willen proeven is een zwaar werk hoor. Ik zal zo mooi zijn dat de mensen mij niet zullen willen vangen; ze zullen denken: die is zo mooi, die hoort in de natuur, in mijn tuin, zodat ik er naar kan kijken. Vlinders maken mensen vrolijk omdat ze alleen komen wanneer het mooi weer is en de zon schijnt.

Ik heb nu al een heleboel gewenst, allemaal dingen die mij, of jou en jou vrolijk maken, of blij. Ikzelf vind het mooie wensen want ik wil alle mensen - groot en klein - zo graag gelukkig en blij maken. Mijn wensjes zijn allemaal kleine droompjes, of kleine avontuurtjes. Ik heb er nog maar twee voor jullie:

Ik zou wensen dat ... alle mensen zo af en toe eens zullen wensen iets of iemand anders te zijn, of eens ergens anders te zijn. Dat hun wensjes hen eventjes laten vergeten dat er dingen zijn, iedere dag, die niet zo fijn zijn. Je kunt pijn hebben omdat je gevallen bent, of straf hebben gekregen omdat je erg stout was, of gewoon - wanneer je even niet weet wat je zou willen doen. Op die momenten kan een klein droompje je dat even laten vergeten en kan je blij en gelukkig zijn.

En ... als laatste zou ik wensen dat alle mensen zullen kunnen blijven dromen. Ik heb hen verteld hoe dat kan.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Irene O.

Geplaatst op

04-02-2016

Over dit verhaal

Dromen over iets of iets anders te zijn ... wie will dat niet?

Geef uw waardering

Er is 23 keer gestemd.

Social Media

Tags

Dromen

Reacties op ‘Ik wou dat ik ...’

 • Vroeger componeerde ik muziek bij kinderliedjes, waarvan de meeste geschreven waren door mijn vaste tekstschrijver. Vijfendertig jaar werkten we samen aan kinderprogramma's, kindermusicals, radio/tv-kinderuitzendingen enz enz. Van bovenstaand verhaal zou je zo een serie korte filmpjes kunnen maken, waarin elke aflevering een liedje zou klinken....... Maar ja zo lang de Mollen en de Enden de pauselijke macht hebben, zolang zal alleen de commercie beloond worden. Ik genoot van je subtiele woordjes, die een kind gelukkig maken.. Laat het ze lezen of lees het voor. Grif deze lievigheid in hun geheugen. Ze zullen er hun leven lang plezier van hebben en er met heimwee aan terug denken.

  iakon - 07-02-2016 om 17:34

 • en dus zit hier nu een mens met warme wangen ... Dank je dat je mij over jezelf vertelde -- het blijkt uit je teksten

  Irene O. - 07-02-2016 om 19:33

 • Dit vind ik nog eens een mooi verhaal. Heb er van genoten! Heel positief geschreven. daar zouden er meer van moeten zijn. Ans van Grinsven

  ans van Grinsven - 02-10-2019 om 16:20

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

 • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

  Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

 • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

  Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd