Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Oneerlijk leven

Je zou zeggen dat ze na al die jaren de klappen van de zweep kent, maar niks is minder waar. Sinds zij door haar stiefvader in huis is genomen is ze niets meer dan een huishoudster. Haar moeder is veel te vroeg overleden en haar echte vader heeft zij nooit gekend.
Zij heeft haar moeder beloofd dat zij bij haar stiefvader zou gaan wonen om hem te helpen en vor te zorgen. Deze belofte zal zij niet verbreken hoe slecht haar leven ook is geworden.

Dagelijks staat zij voor de dageraad op, om de tafel te dekken voor haar stiefvader. Zij haalt de eieren uit het kippenhok. Haar stiefvader wenst namelijk een vers gekookt ei bij het ontbijt.
Ze zorgt ervoor dat het ontbijt klaar staat als haar stiefvader om 7 uur aan de keukentafel verschijnt.

Haar stiefvader is een lange, magere man. Hij heeft een zware stem en zijn haar is, sinds ze hem ken, grijs. Hij heeft altijd hard gewerkt in de bouw, maar sinds hij van de steiger is gevallen, is hij afgekeurd.
Mijn moeder trouwde met hem toen ze nog klein was. Hij heeft nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij haar niet moest. Zelf heeft hij nooit kinderen gewild, maar heeft haar maar op de koop toegenomen, omdat ik eenmaal geboren was.
Het grootste gedeelte van haar jeugd is zij mede opgevoed door hem.
Haar moeder en hij hadden beiden een geheel andere opvatting over het opvoeden van een kind. Volgens hem moest dat met harde hand en veel werk in huis. Mijn moeder daarentegen is van de zachte hand en het vrij zijn om jezelf te ontdekken. Helaas heeft zij niet heel lang van deze zachte hand mogen genieten.

Sinds het overlijden van haar moeder is haar stiefvader nog harder geworden, niet alleen voor zichzelf maar ook voor de mensen om hem heen en zeker voor mij. Elke dag legt hij de lat heel hoog, zo hoog dat mensen nooit kunnen voldoen.
Zij krijgt het dan ook voortdurend uitgemeten, dan is het stoffig in huis, dan is de afwas nog niet gedaan, dan is het eten niet lekker.
Hij is niet alleen goed in het psychisch mishandelen, maar ook lichamelijk. Er hoeft maar iets te gebeuren of hij ontploft en dan krijgt ze het er van langs. Zijn riem is favoriet. Hij vindt haar stom, sloom, ze had volgens hem nooit geboren mogen worden, ze is onhandig en ze kan volgens hem niks.

In de tijd dat haar moeder nog leefde had hij toch een soort van zachtaardig karakter, tenminste dat kan zij zich herinneren. Tegen haar moeder deed hij altijd heel gezeglijk en liefdevol. Waarom kan hij niet zo tegen mij doen? Wat heeft zij hem ooit misdaan, behalve geboren worden, maar daar heeft zij ook niet om gevraagd.
Samen moeten we dit verdriet toch verwerken? Bij elkaar kunnen we troost zoeken. In het begin heeft zij dit geprobeerd, maar het werd haar al snel duidelijk dat hij hier totaal niet van was gediend.
Het verdriet om haar moeder zal zij alleen en in stilte moeten verwerken.


Ze heeft zichzelf regelmatig afgevraagd waarom ze niet gewoon weg zal gaan. Als zij toch niet goed genoeg is en als hij haar toch niet in zijn buurt wil hebben, lijkt de stap niet zo heel groot.
Echter kan zij niet om haar belofte heen die ze aan haar moeder heeft gedaan op haar sterfbed.

‘Ik zal voor hem zorgen tot aan zijn dood, dat beloof ik je mama’

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Marieke

Geplaatst op

15-04-2020

Over dit verhaal

Dit verhaal is fictief. Misschien vindt iemand troost in dit verhaal.

Foto's

Geef uw waardering

Er is 2 keer gestemd.

Social Media

Tags

Alleen Fictie Overlijden Verdriet

Reacties op ‘Oneerlijk leven’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

    Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

  • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

    Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd