Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Verboden vakantie (deel 1)

"Mam, please! Iedereen mag. Het is maar voor twee weken en ik red mij echt wel. Rolf mocht laatst ook ergens in een stad hier kilometers vandaan logeren en hij is jonger dan ik hoor!" Rolf is mijn broertje van elf en hij wordt altijd voorgetrokken. Ik kijk mijn moeder nog eens met smekende ogen aan. "Het antwoord blijft nee. Als er daar in Frankrijk iets met je gebeurt, zijn wij er niet bij." "Ik mag ook nooit wat! Als pappa nog had geleefd had het van hem wel gemogen!" Boos storm ik de trap op naar mijn kamer toe. Ik plof neer op mijn bed en kijk door mijn raam naar buiten. Ik had zo gehoopt dat ik eindelijk een keer alleen met mijn vrienden en vriendinnen (zónder ouders) op vakantie mocht, maar nee. Ik ben zeventien en dan nog mag het niet! Straks mag ik pas zelfstandig naar de andere kant van Nederland als ik bejaard ben!
Ringringggg. Mijn mobiel gaat af. Ik neem op en zeg: "Met Melissa." Het is Yara. Zij is een van mijn beste vriendinnen en is heel vergeetachtig. Zij zou overmorgen ook mee gaan op onze vakantie. We zouden in totaal met drie meiden en drie jongens gaan. We waren al een vriendengroep vanaf de brugklas en we kennen elkaar dus als de beste. Maar die vakantie gaat dus niet door... "Heeyy Melissa. Ik was even aan het nadenken wat ik je ook al weer wilde vragen, maar wat ik wilde vragen is of je nou mee mag." Ik zucht. "Nee, ik mag niet. Mijn moeder is bang dat er iets gebeurt en blablablablabla. Je kent het wel." Ik kijk naar een foto van Yara en mijzelf die op mijn bureau staat. Daarnaast staat een foto van mijn vader met mij op schoot toen ik nog klein was. "O, maar dan ga je toch stiekem mee? Je moeder merkt het toch niet. Zij is de hele dag aan het werken of iets anders aan het doen!" "Weet ik, maar als ze er wel achter komt zit ik in diepe problemen!" Ik kijk ernstig en probeer te bedenken hoe ik ongemerkt naar buiten zou kunnen glippen. Mijn moeder zit altijd in de woonkamer en daar vanuit kun je direct de voordeur zien. "Maar hoe kom ik dan met mijn spullen naar de trein?" "Chris heeft toch een rijbewijs?" "Volgens mij wel..." Zeg ik twijfelachtig. "Nou, dan rijdt hij je vast wel met zijn auto naar de trein toe!" Met Chris durf ik dus echt niet in één auto te zitten! Chris ken ik al van de basisschool en hij was altijd heel populair bij de meiden. Hij woont in mijn straat en stiekem vind ik hem wel leuk, maar hij ziet mij vast niet staan. Als smoes zeg ik: "Hoe komt hij dan in Frankrijk met zijn spullen? Hij moet de auto dan wel weer terugbrengen en zelf nog op een manier bij de trein zien te komen!" Normaal ben ik nooit zo goed in smoezen bedenken, maar als het om Chris gaat kan ik het ineens wel. "Je hebt gelijk. Dan moet je maar met de bus... Karin heeft trouwens met haar vader een hotel mét zwembad geregeld en zij heeft geld van haar vader gekregen om de taxi's te kunnen betalen. O en vergeet niet dat morgenavond om twaalf uur middernacht de trein vertrekt."
Ik kijk op mijn wekker en zie dat het half twee is. Ik rol van mijn ene zij naar mijn andere zij. Het is erg warm onder het dikke dekbed. Ik sla een deel van het dekbed van mij af. Ik ga liggen op mijn rug en staar naar het plafond. Allerlei gedachten gaan door mijn hoofd. Ik denk aan Chris. Aan zijn lach, zijn haren en aan zijn mooie lichtblauwe ogen. Ik fantaseer vaak over hem en mij, maar in de werkelijkheid durf ik amper een woord tegen hem te zeggen. Ik haal mij voeten onder het dekbed vandaan en zet ze op mijn koude kamervloer. Ik sta op en loop naar het raam. Ik staar naar buiten en zie hoe een kat door de straat rent. Ik doe de hendel van het raam omhoog en duw het raam open. De heerlijke frisse en koude lucht komt binnen. Ik blijf nog even kijken en plof dan terug op mijn bed. Ik kijk weer naar mijn wekker en zie dat het alweer tien voor twee is. Ik ga terug in mijn bed liggen en val al snel weer in slaap.
Het is stil aan de ontbijttafel. Ik kijk van mijn moeder naar mijn broertje. Mijn moeder kijkt naar haar boterham en mijn broertje kijkt naar buiten via het raam. "Hebben jullie lekker geslapen?" Vroeg ik maar om het niet zo akelig stil te laten blijven. "Ja hoor…" Antwoordt mijn moeder zonder mij aan te kijken en mijn broertje geeft niet eens antwoord. Sinds mijn vader er niet meer is, is het altijd heel stil in huis. Mijn vader was altijd al de lolbroek van het gezin geweest en zorgde altijd voor een vrolijke sfeer. "Ik ga zo wel boodschappen doen. Dan hoeft u dat niet te doen, mam." Ik open de jampot en rijk de zoete geur van aardbeien.
Ik pak een big shopper van de stapel. Ik rijd mij fiets de schuur uit en zet hem buiten in de tuin op de standaard. Ik pak mijn huissleutel en doe de deur op slot. Ik draai me om. "Ahhh!!!" "Je hoeft niet zo te schrikken hoor! Ik ben het maar." Het was Chris. Verlegen keek ik naar beneden. "Ga je boodschappen doen?" "Ja…" Waarom kon ik toch nooit zelfverzekerd klinken bij hem in de buurt. Ik leek wel een bange muis. "O, mag ik dan met je mee? Ik moet ook nog een paar dingetjes halen." "Ja, tuurlijk. Waar is je fiets?" Ik keek langs hem maar ik zag geen fiets staan. "Die staat nog thuis…" "O… We kunnen lopen." "Wacht, ik weet wel wat!" Chris stapte op mijn fiets. Ik keek hem verbaast aan en even dacht ik dat hij zo op mijn fiets weg zou rijden, maar dat deed hij niet. "Kom dan!" Zei hij. Ik keek hem weer verbaast aan. "Achterop!" Ik leek wel te gaan zweven! Hij vroeg gewoon of ik bij hem achterop wilde! Ik liep naar hem toe en ging langzaam achterop zitten. Chris keek achterom. Snel keek ik weg. "Zit je goed? Houd je wel vast hè, anders val je nog!" Voorzichtig pakte ik hem vast bij zijn heupen. Chris lachte zachtjes en begon te fietsen. Hoe vaak had ik hier wel niet over gefantaseerd? Vast wel honderden keren. We reden de straat uit. Er stond een best stevige wind, maar onlangs dat gingen we toch vrij snel. De wind waaide door mij haren en ik hield mij nog wat steviger vast. Ik deed mijn ogen dicht. Na een tijdje stopte plots de fiets. Geschrokken deed ik mijn ogen open en zag dat we bij het winkelcentrum waren. Chris keek mij aan. "We zijn er" Zei hij.
"Doei! Tot morgen." Ik keek hem nog na hoe hij de straat uit liep. Ik deed de deur dicht en loop de woonkamer in. Ik zie mijn moeder zitten op de bank. "Je bent terug van het boodschappen doen zie ik." "Ja…" Zei ik zacht. "Heb je morgen weer afgesproken met die jongen om weer samen boodschappen te gaan doen?" Shit! Ik had er helemaal niet over na gedacht dat ze mij kon horen toen ik hem gedag zei. Gelukkig wist ze niet dat ik het over de vakantie had. "Ja." Zei ik maar snel. Mijn moeder keek mij lachend aan. "Hoe heet die jongen eigenlijk?" Ik keek naar mijn moeder. "Hij heet Chris." "O en vind jij die Chris misschien een beetje leuk?" Vroeg mijn moeder plagend. "Mam! Hij is gewoon aardig, oké?" Ik keek weg. "Je weet maar nooit!" Mijn moeder lachte weer. "Mam! Nu is het genoeg." "Ja ja, ik stop al!"
Ik loop de trap op en loop dan mijn kamer binnen. Dan pak ik mijn reiskoffer en leg hem op mij bed. Ik pak de sleutel van mijn kamer en doe mijn deur op slot. Mijn moeder mag absoluut niet zien dat ik mijn koffer voor vannacht aan het inpakken ben. Ik leg de sleutel op mijn bureau en loop naar mijn kledingkast. Ik doe de beide deuren open en pak wat stapels met kleding. Ook pak ik natuurlijk een toilettas in en pak ik mijn mobiel. Mijn paspoort, mij portemonnee en sleutels stop ik in mijn handtas. Ik loop naar mij bureau en pak de foto van mijn vader en mij. Ik stop hem in de reiskoffer. Na een uur zijn al mijn tassen klaar. Alleen moest ik nog even ongemerkt boterhammen smeren.
"Melissa, waarom eet je zo gehaast? Straks mors je nog spaghetti op je kleding of op het tafelkleed!" Mijn moeder keek mij streng aan. "Sorry mam, maar ik ben erg moe en wil snel gaan slapen." "Oké, maar eet dan niet als een varken. Ik zorg straks wel dat Rolf je niet wakker zal maken." "Dank je, mam." Ik kijk naar Rolf die zijn spaghetti opslurpt. Zijn hele gezicht zit onder de rode tomatensaus. Mijn moeder pakt een servetje en neemt zijn mond af. Ik kijk naar mijn moeder en vraag me af of ze mij zal gaan missen.
Ik trek mijn nachtjapon aan en duik mijn bed in. Mijn wekker zet ik om half twaalf. Ik moet zoveel mogelijk slapen om straks niet doodmoe in Frankrijk aan te komen. Ik doe mijn ogen dicht, maar na een halfuur slaap ik nog steeds niet. Ik draai mij om en neurie een liedje. Het is het lievelingsliedje van mijn vader. Op zijn begrafenis werd het nummer ook gedraaid. Er rolt een traan over mijn wang en valt dan op mijn hoofdkussen. Ik veeg met mijn hand mijn natte wang af.
PIEPPIEPPIEP Mijn wekker gaat. Ik kijk hoe laat het is. Half twaalf. Ik spring op en trek mijn kleding zo snel mogelijk aan. Daarna prop ik mijn nachtjapon nog snel in mijn reiskoffer. Ik zet de reiskoffer rechtop en pak mijn handtas van mijn bureau. Ik pak een pen en een papiertje en schrijf erop: Lieve mam, Ik weet dat ik van u niet mocht gaan, maar ik ben toch gegaan. Maakt u zich geen zorgen over mij. Over twee weken ben ik alweer terug. Ik ben groot genoeg om voor mijzelf te zorgen. XXX Melissa. Het briefje leg ik op mijn bureau. Ik loop richting de deur en doe zo zacht mogelijk de klink naar beneden. Ik loop over de gang, richting de trap terwijl ik mijn reiskoffer achter mij aan trek. Sluipend richting de voordeur zie ik nog net hoe mijn moeder in de woonkamer ligt te slapen op de bank.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

B.Schrijf

Geplaatst op

07-09-2013

Over dit verhaal

Dit is het begin van hoofdstuk 1. De hoofdpersoon heet Melissa. Ze gaat zonder dat het van haar moeder mag op vakantie naar Frankrijk met Yara, Karin, Steven, Danny en Chris. Reageer alsjeblieft, dan kan ik het verbeteren!

Geef uw waardering

Er is 6 keer gestemd.

Social Media

Tags

Frankrijk Liefde Reizen Vakantie Zomer

Reacties op ‘Verboden vakantie (deel 1)’

 • leuk verhaal en ik ben benieuwd naar het vervolg!

  Verwijderde gebruiker - 07-09-2013 om 15:23

 • erg benieuwd naar het vervolg!

  Verwijderde gebruiker - 07-09-2013 om 20:35

 • Thnx! Ik ben nog hard aan het schrijven.

  B.Schrijf - 08-09-2013 om 05:48

 • Ziet er goed uit, ben benieuwd naar de rest! Het 2e deel van mijn verhaal staat er ook bijna op!

  Daniel - 29-09-2013 om 22:00

 • Wat een leuk verhaal, ben benieuwd naar het volgende!

  Aatje - 23-11-2016 om 20:41

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

 • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

  Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

 • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

  Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd