Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Oever

Je leest niet veel, er is geen tijd om veel te lezen, het leven gaat voorbij zonder te lezen. En wat je zou willen lezen komt steeds verder van je af te staan. Je bent weer meer jezelf dan vroeger, toen het verdriet overstroomde, en je daar stond bij de boom aan het water. Je bent weer terug gegaan, dat is zeker, je bent weer terug bij het begin. Misschien komt er ooit tijd om het te overlezen.

Misschien komt er ooit tijd om het begin weer te begrijpen.

Het is zomer, alles staat in bloei, je bent weer aan de oever van het meer, het meer waar Violette het visioen kreeg over haar in zijn nakie zwemmende psychiater. Fluitenkruid, lisdodde, dovennetel, klein hoefblad, alle planten laten bloemen zien.
De oever is voor jou een bioscoop, waar het verleden het heden kan verwerken. Het uitzicht over het water, de eenden, zwanen, meeuwen, het geeft de rust om in het heden het verleden te vervagen.
Er klinkt een echo van de muziek, dat roept herinneringen op. Je gooit een stuk hout in het water, uit de verte nadert een paard.
Nu het paard bij de oever aankomt, kijk je naar de ruiter, een knappe man met een vlek op zijn gezicht. Het zonlicht schijnt je in jouw ogen. De ruiter groet je, en maant zijn paard de andere richting in. Je ziet man en paard vertrekken.
Je denkt na over het visioen van Violette, misschien is het wel werkelijk zo, dat veel mensen de psychiatrie en de kerk de rug toe keren omdat ze zich verraden voelen, aangetast in hun vrijheid en integriteit, door mensen die menen moreel superieur te zijn, zo lang ze er zelf maar het meeste voordeel van genieten.
Violette heeft dikwijls over het visioen verteld, en je denkt er hier op de oever weer aan, terwijl je in de verte een zeilboot ziet laveren over het zomerse water. Het is zo vaak heel pijnlijk geweest, jullie hebben gesprekken gevoerd, over het onrecht in de wereld, en het dappere leven van de arme sloebers, maar dikwijls eindigde het gesprek in ruzie, omdat zij weer begon met al haar vooroordelen, over de dubbelheid van Jan Pronk, en het links denken en rechts graaien. Vaak kreeg je niet de rust of de kans om jouw eigen denkbeelden naar voren te brengen, dominant als zij was als vrouw met een verleden.

Het heeft kennelijk niet anders kunnen gaan, op een gegeven moment vond ze jou niet meer interessant, had ze anderen gevonden waarmee ze haar verwerkingsproces kon delen.
Je bewaart desalniettemin veel mooie herinneringen aan Violette, en hier op deze mooie plek in de natuur, op de oever van een gigantisch zoetwater meer, begrijp je heel goed waarom zij hier een visioen kreeg. Een visioen dat de rest van haar, en later ook jouw leven zou bepalen.

Je voelt de drang om de tekst die Violette jou ooit gaf weer te lezen. Je hebt het allemaal keurig over geschreven op een klein briefje. Je haalt dat briefje uit jouw broekzak, en leest.

“De zegening waar de geest naar zoekt, is niet door zoeken te vinden en is ook niet een kwestie van geloof. Alleen de geest die stil is, kan haar ontvangen, die zegening, waarover geen kerk of geloof beschikt. - Krishnamurti - .”

Het geeft veel rust hier aan het stille water.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

16-05-2013

Over dit verhaal

Overpeinzingen

Geef uw waardering

Er is 11 keer gestemd.

Social Media

Tags

Filosoof Oever

Reacties op ‘Oever’

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd