Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; clsMsDocGenerator has a deprecated constructor in /home/1001korteverhalen-nl/1001korteverhalen.nl/includes/classes/msDocGenerator.class.php on line 65
1001 Korte Verhalen & Verhaaltjes - Verhaal 'Van God los' door Irene O.

Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Van God los

VAN GOD LOS

Ik heb al eens eerder mijn mening over 'de krant' met jullie gedeeld. En tóch, heel af en toe vind ik er iets in waarvan ik denk: nou ja zeg, dat zal toch niet wáár zijn? Tja, als mens met fantasie ga je er dan maar vanuit dát het waar is, en ga je er een verhaaltje bij bedenken. De absurditeit van het gegeven roept om een uitleg, om het waarom.

Een man in Haifa heeft al drie jaar zoveel tegenslag te verwerken, dat hij ervan overtuigd is dat God het speciaal op hem gemunt heeft. Hij besluit God voor het gerecht te dagen wegens 'kwade opzet'.

Zijn vader had hem Abimelech willen noemen, maar zijn moeder, Sarah, besloot dat hij Salomon moest gaan heten. Jiddische mama's hebben het voor het zeggen. Ook was zij ervan overtuigd dat haar zoon arts zou worden, of misschien wel advocaat of rechter, en dan was Salomon een prima naam.
Salomon groeide op in Haifa, die mooie badplaats, deed zijn best op school en voor zijn bar mitswa kreeg hij twee fietsen en drie horloges.

Een serieuze jongen was Salomon. Hij kon bloot vrouwenvlees op het strand in Haifa met afkeuring bekijken en dacht eraan om naar een Talmoedschool te gaan. Religie, tenslotte, is ingebakken in de Joden. Uiteindelijk claimde het leger hem en gedurende drie jaren bewaakte hij grenzen.
In die jaren besloot hij toch geen rabbi te willen worden, maar ook geen dokter of advocaat. Moeder Sarah kreeg een zoon van 21 thuis die niet wist wat-ie wilde worden.
Zij, echter, wist het wél. Hij zou echtgenoot worden! Een goede vrouw zou hem zeker de weg wijzen naar een leven waarop hij later tevreden kon terugkijken.
Haar mooie vrijdagse pruik kwam uit de kast en Sarah ging op de weg die veel Joodse moeders nemen: naar een sjadchen, een huwelijksmakelaar.
Het kostte wat, en vooral veel tijd, want Sarah was niet makkelijk en niet snel tevreden. Uiteindelijk werd Salomon gezegd op een avond thuis te zijn. Hij zou worden voorgesteld aan Hannah. Ingebakken tradities: er werd getrouwd. Salomon ging werken in de kruidenierszaak van zijn vader. Vanaf dag één een ramp. Hannah bleek een harpij, hij werd allergisch voor de geur van kruiden. Drie jaar misère voor arme Salomon. Hij bleek vreselijk onhandig te zijn, werkelijk alles wat hij aanpakte ging mis, of ging stuk. In de synagoge bad hij zijn longen uit zijn lijf, vroeg God om hulp en om een liever karakter voor Hannah. Eén keer in de maand reisde hij naar Jeruzalem om een briefje in de Klaagmuur te steken, maar zijn leven bleef een aaneenschakeling van ongelukken en ongemakken. Hij sprak met de rabbijn, die ook tot God sprak. Geen verbetering.
Op een dag wist hij het: het is God zelf die mij dit allemaal laat overkomen! Ik kan er niets aan doen, HIJ is het die mij nu al 3 jaar lang tegenwerkt. Op het politiebureau was men vriendelijk toen hij aangifte van kwade opzet kwam doen, maar konden hem verder niet helpen. Sarah's karakter kwam boven in Salomon: hij sleepte de Almachtige voor het gerecht met een verzoek om een gebiedsverbod voor God.

En zo liep het af:

De rechter deed het verzoek af als 'belachelijk'. Salomon was niet bij de zitting aanwezig. De bus die hem naar het gerechtsgebouw zou brengen kreeg motorpech.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Irene O.

Geplaatst op

16-05-2016

Over dit verhaal

Soms lees je iets - en dan schrijf je iets

Geef uw waardering

Er is 6 keer gestemd.

Social Media

Tags

Absurditeit Kranrt

Reacties op ‘Van God los’

 • 'Je moet je kruis geduldig dragen', zei de pastoor tegen de boer en die nam zijn vrouw op de schouders. (uit de R.K. doos)

  guido van geel - 17-05-2016 om 19:55

 • Had je dit niet bij Christelijke Verhalen moeten plaatsen, Irene O.?

  Gevene - 19-05-2016 om 15:19

 • Oh mijn beste Gevene, de absurditeit van dit verhaaltje pást toch niet bij christelijk??

  Irene O. - 19-05-2016 om 18:07

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

 • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

  Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

 • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

  Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd