Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Liefde zit niet in stand

Er was eens een koning. Hij leefde hier heel ver vandaan. De koning had alles waar wij alleen van kunnen dromen. Hij at van een gouden bord met op de rand allemaal pareltjes. En hij dronk uit echte kristallen glazen met een voet van robijnen. En dan hebben we het nog niet eens over het land waar hij koning van was. Zelfs als je op de hoogste berg zou gaan staan kon je de grenzen niet zien. En toch… de koning miste wat in zijn leven. Hij zou zo graag een vrouw willen hebben. Niet om een troonopvolger te krijgen, maar gewoon omdat hij altijd zo alleen is. Zijn bedienden lopen in en uit, maar praten nooit met hem. Zijn officiers lopen hem allemaal voorbij. Hij zat dag aan dag alleen in dat enorme kasteel. Dagen achter elkaar zat de koning op zijn troon naar buiten te staren.
Op een dag komt zijn bevriende koning die in een ander land woont bij hem op bezoek. De vriend van de koning komt hem uitnodigen voor de bruiloft. De vriend heeft de vrouw van zijn dromen gevonden en over twee weken gaan ze trouwen. Toen de koning dat hoorde barste hij in tranen uit. De vriend van de koning schrok enorm. Al gauw was de koning weer rustig en hij vertelde zijn vriend waar hij al zo lang over na aan het denken was. Dat hij zo graag ook een vrouw zou hebben. Eentje die super lief voor hem was. Waar hij lange gesprekken mee kon voeren, maar ook heel veel lol mee kon hebben. En dat hij haar nog nooit tegen was gekomen. Het is niet zo dat hij zijn best niet had gedaan. Hij was naar verschillende feestjes geweest. Hij had gedanst met verschillende knappe dames, maar het was van zijn kant nooit meer geweest. De vriend van de koning begreep hem heel goed. Hij had ook heel lang gezocht. Toen vertelde de vriend aan de koning zijn geheim. Zijn aanstaande vrouw was helemaal geen dochter van een koning of een keizer, maar van een eenvoudige molenaar. Hij vertelde dat hij een tocht maakte door zijn land. Toen bracht hij ook een bezoek aan een van de dorpjes van zijn koninkrijk. Daar kwam net een beeldschoon meisje uit de molen lopen. Hij had haar wel gezien, maar bedacht dat het toch niets zou kunnen worden, omdat dat als koning niet kan dat je trouwt met een gewone molenaarsdochter. Toen hij weer terug was in het kasteel bleef hij denken aan de knappe vrouw in dat dorpje. Toen hij weer in bed lag en weer dacht aan haar en haar het liefst in zijn armen zou houden, hakte hij de knoop door. Hij liet zijn koets voorrijden en reed onmiddellijk naar het dorpje waar ze woonde. Hij klopte aan bij de molen en een grote man deed open. Hij was niet heel aardig tegen de vriend van de koning. Toch mocht hij met de dochter van de man praten. Uiteindelijk kreeg de vriend toestemming van de vader om te trouwen met de dochter van de molenaar. Met elkaar hebben ze besloten dat ze niemand zouden vertellen dat het meisje niet van adel was.
Nadat de vriend van de koning vertrokken was, trok de koning zich terug. Hij dacht na over het verhaal van zijn vriend. Zou dat ook bij mij helpen? Hij wist het niet. Hij wachtte eerst die bruiloft maar af. Misschien dat hij daar het meisje van zijn dromen wel vond.
Na de bruiloft zat de koning op zijn troon. Hij zat te bedenken dat het nu wel lang genoeg geduurd had. Die bruiloft had niets uitgewerkt. O er waren genoeg mooie meisjes, maar geen van alle deden wat met hem. Hij riep zijn bedienden bij zich en gaf hen de opdracht om zich klaar te maken voor een rit door zijn koninkrijk. Twee dagen later was het zover. Ze konden vertrekken. Drie maanden later waren ze weer terug bij het kasteel. De koning was enorm boos. Uit geen enkele molen of ander arbeidershuisjes was een mooie vrouw gekomen. Elke lakei werd afgesnauwd en niemand kon ook maar iets goed doen.
De persoonlijke lakei, degene die de koning hielp met aankleden en die de post mocht openen, bedacht een plannetje. Hij liet een koerier vertrekken naar de vriend van de koning. Want, dacht hij, de vorige keer dat die vriend er was geweest was de koning heel vrolijk. Zo gedacht, zo gedaan. De volgende dag is de vriend van de koning en de lakei verteld het probleem aan de vriend. De vriend van de koning knikt begrijpend. Hij vraagt aan de lakei of er nog koeriers vrij zijn. De lakei bevestigd dat ze allemaal beschikbaar zijn. De vriend van de koning geeft opdracht om de koeriers met een opdracht weg te sturen. Ze moeten alle knappe meisjes uit het hele land halen en ze naar de burcht brengen die in de buurt staan. Daar mogen ze verblijven en dan mogen ze allemaal naar de koning. De koning mag dan kiezen wat de volgende stap is. De lakei vind het een heel goed idee. Een volgende vraag is dan: waar slaapt de vriend van de koning? De vriend lijkt het het best als hij ook in de burcht gaat slapen. Dan kan hij even keuren en als ze niet goed genoeg is, dan wordt ze weer terug gestuurd.
Twee dagen later is het zover. Alle meisjes worden verzameld op het binnenplein van het kasteel. De vriend van de koning gaat naar binnen en gaat naar de koning. De koning is heel erg verrast! Hij loopt naar het balkon wat uitkijkt op de binnenplaats. Wat hij daar ziet kan hij bijna niet geloven. Het hele binnenplein staat vol met meisjes. Er kan er geen een meer bij. De vriend van de koning komt naast hem staan. Hij zegt dat het nu aan de koning is. Hij mag zelf weten wat hij doet. De koning hoort hem bijna niet. Daar in het hoekje van de binnenplaats, in een nis, staat een meisje. Nou, zou je zeggen, dat is niet zo raar toch? Het hele plein staat vol met meisjes. Ja, dat is wel zo, maar dit meisje is heel bijzonder. Ze staat er wat verlegen bij. Ze kijkt onafgebroken naar de koning. En hij naar haar.
Dan wordt de koning onderbroken door zijn vriend. De koning en zijn vriend kijken elkaar aan. De vriend knikt alleen en de koning gaat naar binnen. Even later is het plein weer leeg. De meisjes zijn allemaal weer terug naar de burcht. Behalve: dat ene meisje dat in de nis stond. Door een van de lakeien wordt ze naar binnen gebracht. Er volgt een middag en avond waarin de koning en het meisje elkaar beter leren kennen. Ze heet Maria en is een dochter van een pottenbakker. Die nacht slaapt Maria in het kasteel. Ze heeft een eigen kamer gekregen. De koning ligt die nacht nog lang wakker. Maar nu niet omdat hij op zoek is naar een vrouw. De volgende dag gaan ze lopen in de tuinen die bij het kasteel horen. Als ze bij het meer gaan zitten verklaard de prins de liefde aan Maria. Maria is ook verliefd geworden op de koning. Diezelfde middag vertrekken de koning en Maria naar het dorp van Maria. De koning gaat vragen aan de vader van Maria of ze mogen trouwen. Vier weken later krijgt de vriend van de koning een bericht dat er volgende week een bruiloft is. En zo gebeurde het. En ja, ze leefden lang en gelukkig!

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Roosje

Geplaatst op

15-04-2015

Over dit verhaal

Schrijven is een hobby en ik wilde dat wel eens delen met anderen!

Geef uw waardering

Er is 2 keer gestemd.

Social Media

Tags

Liefde Sprookje

Reacties op ‘Liefde zit niet in stand’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

    Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

  • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

    Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd