Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Kerstverhaalánno 2014

Stel dat het kerstverhaal zich in deze tijd zou afspelen, dan zou het waarschijnlijk er zo uit zien.

HET KERSTVERHAAL ANNO 2014

En het geschiedde in die dagen dat er een bevel uitging van premier Marc Rutte dat de hele mannelijke bevolking zich moest begeven naar het gemeentehuis in de plaats waar men is geboren. De regering wilde weten hoeveel mannen uit elke plaats kwam en en daar werden dan de subsidies aan gerelateerd; dus hoe meer mannen er kwamen hoe hoger de subsidie werd voor de gemeente en de mensen zonder werk of die arbeidsongeschikt waren zouden hun uitke¬ring verliezen als zij niet kwamen opdagen. De gemeentes hadden extra slaapruimtes gereserveerd. Zo had de gemeente Heerlen sporthal deVarenbeuk en het voormalig politiebureau in het centrum aangewezen als slaapplaatsen. Helaas ging de sporthal in vlammen op en waren de omwonende van het politiebureau niet gediend van extra drukte in hun wijk.

Ook Joep en Mia woonden in een andere plaats dan zij gebo¬ren waren en zij moesten daarom weg uit Assen, de hoofdstad van Drenthe, en zich begeven naar zijn geboorteplaats Hoensbroek, dat nu deel uitmaakt van Heerlen.
Dat was een slag. Dat Joep juist nu weg moest, nu het kindje bijna geboren zou worden en Mia hem zo nodig had. Aangezien Mia niemand kende of vertrouwde in Assen besloot zij met Joep mee te gaan.

Joep is timmerman. Hij is een goede timmerman maar helaas zit hij op het ogenblik zonder werk en als hij niet gaat verliest hij zijn uitkering. Mia pakt alle noodzakelijke spullen bij elkaar die zij denkt nodig te hebben voor haar en het kindje en trekt met Joep naar Zuid-Limburg. Mia denkt aan de dromen die zij heeft gehad waarin een Engel aan haar verscheen en haar verzekerde dat zij niet bang hoefde te zijn, want alles zou goed komen met het kindje. Mia werd verward wakker. Welk kindje ze was toen nog niet eens zwanger. Sterker nog, Joep had haar nog niet met één vinger aangeraakt. Nou ja natuurlijk wel aangeraakt maar er was niets gebeurt wat een engel niet mocht zien.

Ondertussen spoeden zij zich in de oude Skoda naar het zuiden toe. Als zij in
Heerlen aankomen, zoekt Joep een plaats waar zij de nacht kunnen doorbrengen en waar Mia kan rusten van de vermoeiende reis. Maar zij zijn niet de enigen, die zich in Heerlen moeten melden; veel mannen zijn al voor hun aangeko¬men. Alle hotels en pensions zitten vol en de VVV is al geslo¬ten anders had hij daar kunnen vragen of zij nog een adres wisten.

Mia vergaapte zich ondertussen voor de etalages van de winkels in de Saroleastraat en het Corio Center. Iedereen had haast want het was bijna Kerstmis en omdat te vieren haalde men een boom in huis. Joep komt haar halen want hij heeft een adres gevonden. Een zwerver vertelde hem dat er een pand leegstond dat vroeger dienst deed als politiebureau. Hij moest wel uitkijken want de omwonende hielden daar de wacht. Toen het donker was gingen Joep en Maria op zoek naar het bewuste pand. Ze lopen om het gebouw en kruipen door een kapot raam naar binnen. Beiden zijn erg moe van de rit naar Heerlen want in zo’n oude auto is het een race tegen de klok. Gelukkig gingen ze naar het zuiden en dat is bergaf. Mia denkt aan haar huisje in Assen. Het is niet groot, eerder aan de kleine kant, maar alle ramen zijn heel.

Ze horen wel geluiden in het pand, maar ze zien niemand. Joep steekt een kaars aan en Mia haalt wat te eten uit de tas. Morgen is het Kerstmis en dan werkt er niemand in het gemeentehuis in Heerlen; ook overmorgen, tweede kerstdag, werkt er daar niemand. Daarna is het gemeentehuis open voor al die mensen, die van verre zijn gekomen om zich te melden.

Joep wordt in de nacht wakker van het gekreun van Mia. Hij draait zich naar haar om en ziet een wonder gebeuren. Mia bevalt in deze kerstnacht van een kindje, hun kindje. Joep staat te zingen van plezier. Hij is vader geworden. Hoe zullen we hem noemen, vraagt hij aan Mia: Ruud of Willem of Joop? Mia schudde haar hoofd en zei: we noemen hem Suske.
Joep keek op, want hij hoorde een geluid; schuifelende voeten kwamen dichterbij en opeens zag hij een stoet mensen aankomen. Het leken herders maar toen ze dichterbij kwamen, bleken het zwervers te zijn. Zij hadden via de geluidsinstallatie gehoord dat er een kindje was geboren en waren op weg gegaan om hem te zien. Ze vielen op de knieën en keken vertederd naar dit nieuw leven.
Nadat zij het eten van Joep en Mia hadden opgegeten gingen zij weer weg om buiten te vertellen dat Suske was geboren.

Joep wil de dag na Kerstmis naar het gemeentehuis gaan om Suske aan te melden en zichzelf te registreren. Hij loopt richting raam als hij de voordeur ziet opengaan. In het schijnsel van het licht ziet hij drie gedaantes staan. Hij loopt naar hen toe en verneemt dan dat zij vertegenwoordigers zijn van drie plaatsen die ten oosten liggen van Heerlen. Het zijn namelijk de burgervaders van Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld. Joep brengt ze naar Mia en Suske en daar vallen de mannen op hun knieën en aaien Suske over de bol.
Mia krijgt een fles parfum, Joep krijgt een dikke sigaar en Suske krijgt een munt van vijfgulden. Nu blijkt pas dat ook de burgervader van Heerlen in de kamer aanwezig is. Hij knikt het ouderpaar vriendelijk toe en vraagt aan Suske waar ie is.

Buiten het pand gaat het leven gewoon verder. Veel mensen rennen weer achter hun agenda aan. Gaan naar de winkel om de jaarwisseling te vieren. Men vindt het jammer dat het niet is gaan sneeuwen, zo misten ze toch het kerstgevoel. Het eten met kerstmis wordt uitgebreid besproken. De cadeaus worden ook gesproken, vooral wat ze verwacht hadden en wat ze gekregen hebben.
.
Geboren worden in een kraakpand, daar dromen niet veel mensen van. Zeker Mia niet. Toen zij die visioenen kreeg dacht Mia dat zij zou bevallen in een modern ziekenhuis. Zou Onze Lieve Heer haar toch vergeten zijn of weet Hij niet dat zij hier ligt? Natuurlijk weet Hij best dat Mia hier in dit pand ligt, God weet waar iedereen is, maar andersom werkt het niet altijd.

Kerstmis 2014 is voorbij in dit verhaal. Meer tweeduizend jaar geleden werd er in de kerstnacht een Kind geboren. Een Kind dat arm werd geboren en ook weer arm is gestorven met onze zonden op Zijn schouders, maar dat zijn weer twee andere vrije dagen waar dan de paasboom en het ei centraal zullen staan en lekker eten natuurlijk, veel lekker eten.
Als ook uw kerstfeest valt of staat met een prachtige boom, een goed gevulde dis en neerdwarrelende sneeuw heeft Jezus ook dit jaar voor niets geleefd op deze aarde.
Klaas

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

kla48

Geplaatst op

01-11-2014

Geef uw waardering

Er is 14 keer gestemd.

Social Media

Tags

Kerst Zwervers

Reacties op ‘Kerstverhaalánno 2014’

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd