Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Taal over het lichaam

De Nederlandse taal is een geweldige taal. Je kunt er werkelijk álles mee zeggen. Het lichaam kan spreken zonder woorden, dat noemen we lichaamstaal.

Bij lichaamstaal denkt men aan: grote ogen, hand voor de mond: schrik!
Of aan stralende kalfsogen, hand ergens in de richting links bij je hart: verliefd.
Wie kent het wijsvingertje niet, of de middelvinger?
Daar wil ik verder niet op doorgaan.

Bij de taal over het lichaam denk ik nu ook even niet aan die al die deeltjes van een mens die een compleet lichaam maken. Ik kijk naar mijn typende handen en zie nagels, vingers met kootjes. Al die uitsteeksels aan ons en al onze interne delen, al onze lichaamssappen, zijn benoemd en bekend, zeker wanneer je een dokter bent. Dat die dokters er een soort geheimtaal voor hebben weten we ook.
Meteorisme, jij denkt aan hemellichamen, maar ZIJ weten dat je last hebt van winderigheid. Glossitis? Jij denk aan stralende ogen. Mis. Het is een ontsteking aan je tong.

De Nederlandse taal is een heerlijke taal wanneer we het over ons lichaam hebben. Nee, jongeman, over die delen ga ik het hier niet hebben!

Waar ik het nu even over wil hebben is over die lichaamsdelen die we allemaal lijken te hebben, maar waarvan we geen idéé hebben waar die zitten.

Je hebt behoorlijk zitten klooien. Je vader zegt: nog één keer en je krijgt een pak op je sodemieter. Hah. Dat bedoel ik. Wáár zit die? Ergens op je achterwerk, of op je rug?
'Ik zal je eens bij je lurven pakken'. Het zal er maar vanaf hangen waar die zitten en of het onprettig is om daarbij gepakt te worden.
Je kladden? Weet jij het waar die zitten, vertel het me alsjeblieft.
We hebben blijkbaar allemaal een 'lazer', een 'flikker', een 'donder' en een 'raap'.

De Nederlandse taal kent ook uitdrukkingen die echt nérgens op slaan:
We nemen 'de benen'. Mag ik even weten wiens benen we van iemand afpikken?
Nu kom ik waar ik zijn wil. Laten we eens kijken wat we verder met dat lichaam (niet) kunnen:

Het lijkt me niet makkelijk om een hand in eigen boezem te steken. Een hand naar andermans boezem zal nog wel gaan, maar in je eigen boezem….?
Twee handen op éen buik, daarentegen, is weer wel heel makkelijk te doen. Maar niet duidelijk is wat daar het nut van is, anders dan een sensuele gewaarwording. Betekent dat: met elkaar samenwerken? Dan kan je beter maar snel die handen van die buik afhalen.

Ook een beetje vreemd is: iemand aan de haren erbij slepen. Dat is nog nooit gebeurd, en dat zal ook nooit gebeuren. Dat kan namelijk in werkelijkheid niet. Probeer het, en je hebt je handen vol haren terwijl die iemand daar nog steeds ligt.

Denk ook eens aan: iemand een hart onder de riem steken. Heeft die iemand geen hart of zo? Dan is ’ie dood en heeft ook geen riem meer nodig. Bovendien zit zo’n riem echt niet op harthoogte om je lichaam.

En welke idioot gaat er proberen zijn huid te verkopen? Zijn huid zelfs dúúr te verkopen. Wat heeft dat voor nut? Denk je dat je zonder huid nog lang zult leven? Of ga je dan een huidtransplantatie kopen met het geld dat je met je huid verdiend hebt?

Probeer ook maar eens iemand een oor aan te naaien. Echt dan hè, met naald en draad. Ik denk dat die iemand jou niet lang laat naaien. Dat is zo afgelopen.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor: iets in je oren knopen. Hoe doe je dat in hemelsnaam?
Ik moet ook de eerste nog zien die met zijn oren staat te klapperen. Nooit gezien, behalve een olifant.

Dat is een rib uit mijn lijf. Dat gold heel mooi voor Adam die Eva kreeg, maar ook al zal ik alles wat ik heb kwijtraken, mijn ribben zal ik houden.

Mensen die dronken zijn praten met dubbele tong. Nou, geloof het maar niet. Trek zijn bek maar open, kijk heel goed tussen dat valse gebitje door: je ziet maar één tong.

Iemand met de nek aankijken, ook zoiets bijzonders. Vergelijkbaar met: ogen in je achterhoofd hebben. Bestaat niet! Geen van beide. Bovendien: wat heb je er aan?

Het vel over de oren halen? Wie doet dat? Bij wie doet ‘ie dat? Lukt dat dan?

Tussen neus en lippen? Daar zit een bovenlip. So what? Laat maar lekker zitten, maar je kunt er niets mee. Zeker niet terloops iets duidelijk maken. Daarvoor moet je zijn bij: tussen neus en kin.

Het maritieme ‘Met de kloten voor het blok zitten’ lijkt me een zeer pijnlijke en moeilijk uitvoerbare lichaamsoefening. Wie wil dat nou doen, en waarom.

Wie kan uitleggen wat betekent: iemand de ogen uitsteken? Met een mes bij iemand de oogbollen los pulken? Is dat een manier om die iemand jalóers te maken? Onmogelijk en ondenkbaar! Die iemand wordt witheet, hij zal zich met hand en tand verzetten en met zijn aanvaller op de vuist gaan.

En wie gaat er nou het puntje van zijn tong afbijten als hij iets niet wil zeggen? Die houdt toch gewoon zijn mond dicht, of zijn kiezen op elkaar, of hij zwijgt als het graf, of hij snoert zichzelf de mond. Maar zijn tong afbijten zal nooit gebeuren.

Als iemand te veel gedronken heeft, dan kan hij van alles hebben, behalve een snee in zijn neus. Wie snijdt hem in zijn neus? Zelf kijkt hij wel uit. Hij zal een stuk in zijn kraag krijgen, maar hij zal zichzelf nooit in zijn neus snijden.

De Nederlandse taal is een grappige taal, dat heb je hierboven kunnen lezen. Al die uitdrukkingen gebruiken we zonder er verder bij na te denken.

Of vanaf vandaag wel?


Maria&Simon.
27-04-2015

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Irene O.

Geplaatst op

28-04-2016

Geef uw waardering

Er is 11 keer gestemd.

Social Media

Tags

Nederlands Uitdrukkingen

Reacties op ‘Taal over het lichaam’

 • Irene, mijn ogen puilden uit toen ik dit las. Ik sta met mijn mond vol tanden. Je bent wel goed van de tongriem gesneden, zeg. Ik hang aan je lippen.

  Gevene - 29-04-2016 om 10:43

 • Je hangt aan mijn lippen?? Daar valt me de bek van open ...

  Irene O. - 29-04-2016 om 11:56

 • 'Het ligt op het puntje van mijn tong', zei de patiënt en slikte de pil door.

  guido van geel - 29-04-2016 om 20:19

 • Irene, bekijk eens je priveberichten.

  Ernst - 21-05-2019 om 11:33

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd