Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Verhalen check: Van dom naar slim

1
datum 05-09-16 13:56
startpost
arjenhouter
avatar Berichten: 2
Van dom naar slim
Hans had een turbulent leven, hij is tachtig jaar geworden en vanaf zijn eerste levens jaren moest hij al knokken voor zijn bestaan. Hij komt uit een arm gezin zijn moeder was een prostituee en zijn vader was een alcoholist. Ze hebben Hans zwaar verwaarloost. Zijn moeder had een achterkamertje waar ze de mannen ontmoetten, Hans was toen een puber en zag al die mannen komen en gaan. Sommige mannen die vaak kwamen, beschouwde hem als hun zoon en dat verwarde hem, er waren periodes dat hij niet meer met zekerheid kon zeggen wie zijn vader was, het was een verschrikkelijke tijd. Hans is nooit naar school geweest blijkbaar vonden zijn ouder dat niet nodig. Hij groeide in deze situatie op en toen hij volwassen werd kon hij nog niet schijven of rekenen. Hij had geen vrienden omdat hij apart was. Hij had nog nooit geleerd hoe je gelukkig kunt zijn met je medemens, hij was sociaal totaal niet ontwikkeld.

Hij is intelligent maar, had nooit kans gehad om zich te ontwikkelen. Later toen hij tweeëntwintig was, waren we op vakantie met een hele groep vrienden waar hij ook deel van uit maakte. Hij was altijd wat gespannen. Hij observeerde iedereen en soms had hij bepaalde opmerkingen die altijd wat vreemd waren, alleen hij kon zulke opmerkingen bedenken. We gingen veel uit maar hij kon geen meisjes versieren omdat hij op een een of andere manier niet gehoord werd. Eens hadden we een meisje dat met vier jongens het bed deelde. Hij wilde geen sex maar liefde maar dat meisje wees hem af, op een een of andere mannier was hij vreemd. Ik had medelijden met hem waarom kon hij geen aansluiting vinden..?

Op een avond was hij in onze stamkroeg, hij stond daar nippend aan zijn biertje. Hij had de motorsport achter zich gelaten en voor het geld dat hij over hield bij het verkopen van zijn motor, had hij een oude sportwagen gekocht. We dronken de hele avond bier en toen hij de kroeg wilde verlaten, zei ik tegen hem dat hij teveel gedronken had en dat hij beter geen auto kon rijden. Later kwam hij naar mijn werk --ik werkte bij een auto schade herstel bedrijf-- met zijn sportwagen die van voren helemaal in elkaar lag. Hij had een ongeluk gehad op weg naar huis, op de avond dat ik hem nog had gewaarschuwd. Ik inspecteerde de auto, en ontdekte dat de auto helemaal verrot was en dat het duur zou worden om het te herstellen. Ik stelde hem voor om alleen het spatbord te vervangen en dat hij zelf de rest moest doen. In de garage, die hij had gehuurd voor zijn motorsport, werd nu de auto verder hersteld. Zaterdags toen ik en de meeste van mijn vrienden vrij waren, gingen we naar de garage om de voorgang van de herstel werkzaamheden te bekijken. Hij hield zich vooral bezig met zijn auto. Ik en mijn vrienden maakten lol, vaak haalde we bier en patat om de dag zonder honger dorst door te komen. Aansluiting zoeken bij de groep was moeilijk voor hem. Soms bemoeide ik met hem maar, hij vond dat altijd een beetje verwarrend en werkte vaak het liefst alleen.

Later vertelde hij me dat hij inzag dat hij niet voldoende ontwikkeld was en dat hij besloot cursus ‘algemenen ontwikkeling' te gaan volgen. Een hele klus maar hij volbracht het met een certificaat. Hij had de smaakt van het studeren te pakken en hij besloot de opleiding ‘Havo’ te gaan doen. Dit ging nog op de ouderwetse mannier: huiswerk in een envelop en opsturen voor beoordeling. Het verbaasde me dat hij dat allemaal kon. Als klap op de vuurpijl volgde hij ook nog een hbo opleiding. Dit bracht hem in een gunstige maatschappelijke positie. Hij kreeg meer zelfvertrouwen en had geen moeite meer om met zijn vrienden om te gaan en al gauw vond hij een baan waar hij tot aan zijn pensioen heeft gewerkt.
Naar boven

1

Reageren op: Van dom naar slim

Reageren is alleen mogelijk als u ingelogd bent, klik hier om in te loggen. Heeft u nog geen account? Klik dan hier om u te registreren.

Laatste nieuwsberichten

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

  • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

    Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd