Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Over de Oerknal, een wonder.

De oerknal

Toen het idee van een oerknal werd geopperd, noemde iemand die het niet kon geloven het de 'Big Bang' waarmee hij aangaf het grote onzin te vinden. Voor mensen die er in geloven is het een geuzennaam geworden en voor andere een ongelofelijke grote knal.
Hoe dan ook het is het 'oerwonder'
Gelukkig zijn er ook nog steeds mensen die de oerknal niet zien zitten en daar ben ik het mee eens.

De klassieke oerknal

Ik heb problemen met het oerknal-idee, enerzijds is het bestaan, volgens mij, eeuwig, niet het aardse bestaan maar het grote bestaan, als je begrijpt wat ik bedoel, zou heer Bommel zeggen, en anderzijds kunnen wij een knal niet horen (de zogenaamde achtergrondruis) die we zelf mede hebben veroorzaakt, want in welke vorm dan ook, de materie waar wij uit gemaakt zijn, was daar toen ook.
Ik zal dit proberen uit te leggen aan de hand van een model.

Het model.

Teken een grote cirkel, eigenlijk een bol maar dat is moeilijk.
Het middelpunt van de cirkel/bol is de plek waar de oerknal heeft plaats gevonden. Vanaf dat punt is alles en iedereen alle kanten op gevlogen. Waar alles en iedereen nu is, dat is die cirkel/bol.
Teken nu onderin de grote cirkel een kleinere cirkel die als middellijn de straal heeft van de grote cirkel. Dus die cirkel heeft als raakpunten het middelpunt van de grote cirkel en de rand van de grote cirkel.
Het raakpunt van de grote en de kleine cirkel is het kijkpunt van waaruit je de wereld beziet.
Je kijkt via de rand van de kleine cirkel, als je je een bol voorstelt dan kijk je via de meridianen, van pool naar pool van de kleine cirkel/bol en zo moet je het ook bekijken.
Alles in het heelal wordt vanuit de grote cirkel/bol, waar alles zich bevindt, afgebeeld op de kleine cirkel/bol. In je tekening zijn dat rechte lijnen vanaf de voorwerpen op de grote cirkel richting het kijkpunt, maar die stoppen op de rand van de kleine cirkel.
Je dichtstbijzijnde omgeving, zelfs je eigen lijf bevindt zich dus op die grote cirkel en naarmate iets zich verder van je af bevindt ook verder op de grote cirkel. De verste dingen op de kleine cirkel zijn dus vlakbij het middelpunt van de grote cirkel te zien, terwijl die dingen zich feitelijk bijna recht tegenover je op de grote cirkel zich bevinden.

Nu wordt het een beetje ingewikkeld. Uiteraard zie je iets op verre afstand alleen als er niets vóór zit. Als je je ogen sluit zie ja alleen je oogleden, als je in een kamer zit, zie je alleen die kamer enz. Overdag zie wolken of een blauwe lucht en s'nachts kun je pas ver weg kijken.
Die kijklijnen via de kleine cirkel, die lijnen van je kijkpunt naar het middelpunt van de grote cirkel lopen, zijn 'waarnemingslijnen'.
Wat je ziet hangt af van de kwaliteit van het 'oog' waarmee je kijkt. Naarmate je scherper ziet, zie kleinere eenheden tot de kleinst mogelijke deeltjes. Met gewone ogen zie bijvoorbeeld een muur maar met super-micro-tele-scoop-ogen zie je elementaire deeltjes met gevolg dat je dwars door die muur heen kijkt en door alles wat zich daar achter bevindt tot aan het punt van de oerknal, want er is hoofdzakelijk niets te zien, als er uiteindelijk tenminste echt iets elementairs te zien is. Eigenlijk zien wij de dingen door de grofheid waarmee wij de dingen zien.
Tot dusver, wat mij betreft, geen problemen, maar stel, ik kijk naar een melkweg op 13 miljard lichtjaar afstand (dat is een half miljard jaar na de vermeende oerknal), dat licht is dus ook 13 miljard jaar geleden op weg gegaan naar mijn oog. Echter op dat moment was de grote cirkel nog een kleinere cirkel met een middellijn van ongeveer één miljard lichtjaar, uitgaande van de leeftijd van het heelal van 13,5 miljard jaar, en wat nu mijn oog is en wat toen die verre melkweg was bevonden zich toen daar.
De overbrugging van die oorspronkelijke één miljard lichtjaar heeft dus 13 miljard lichtjaren geduurd, dat kan niet. De uitdijing van het heelal gaat niet vele malen sneller dan het licht. Het lijkt alsof je heel hard weg rent om te kunnen horen wat je net daarvoor zelf hebt gezegd. Dit is met veel woorden de onmogelijkheid dat de ruis die wordt waargenomen afkomstig is van die ene oerknal.
Daarom is er niets zoiets als een oerknal geweest maar er is iets dat altijd al heeft geknald en altijd zal blijven knallen, een eeuwig brandend 'oerlont'.
zie aldaar.

Guido van Geel

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

guido van geel

Geplaatst op

15-05-2020

Over dit verhaal

'Geef de wetenschap een wonder en ze bouwen er een ivoren toren op', zei de twijfelaar en moest buiten blijven

Geef uw waardering

Er is 8 keer gestemd.

Social Media

Tags

Bigbang Guidovangeel Oerknal

Reacties op ‘Over de Oerknal, een wonder.’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd