Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

het avontuur door de vijf werelden deel 1 [hoofdstuk 1]

1 .de markt

vroeger lang geleden in een klein dorpje genaamd zuider-doorn speelde zich een mirakel af.
het was vreselijk gezellig op de markten van de kooplieden die daar van alles verkochte van kruiken bier tot brood en van brood tot kledingdracht , harnassen en zwaarden .
de markt was intens populair en er kwamen honderden mensen van dorpen uit de omgeving om daar hun aankopen te doen . het was niet alleen een ontzettend grote en gezellige markt ook de spullen kosten wel bijna de helft van die van anderen markten , dus waarom zou je jouw slag niet slaan als je het nergens anders zo goedkoop kon krijgen .
Bertrand een jongen van 12 kwam elke week op de markt hij vond het altijd leuk om me te gaan met z’n ouders z’n vader was een van de bekendste smeden van het land en sleepte alle zwaarden van de ridders. van normale tot ridders met een staat van adel hij vroeg er niet veel voor daardoor troefde hij zijn concurrentie af die wel meer dan het dubbelen van zijn vraagprijs vroegen het gezin waar Bertrand bij hoorde was ontzettend arm Egbert zo heet Bertrands vader hoopte door de lage vraagprijs meer klanten te bereiken hij hield de winst er nog steeds uit maar het was niet veel ze konden er maar net van rond komen en er brood en kruiken vers water van kopen niet alle waterbronnen waren in die tijd betrouwbaar en het water was duurde als dat het water in deze tijd is , ook de moeder van Bertrand haar naam was evana was marktverkoper zij verdiende ook geld op de markt ze was kleermaakster en herstelde alle kapotte kleren ook dat leverden niet ontzettend veel geld op ze vroeg 1 dukaat per kledingstuk en ze verdiende er niets aan want de garen en materiaal waren ook 1 dukaat waard waar mee ze de kledingstukken herstelden ze deed het dan ook vooral om mensen blij te maken .
Bertrand liep met zijn blote voeten , schoenen waren heel duur die tijd en onbetaalbaar voor zijn ouders dus liep hij altijd op z’n blote voeten door de straten en op de markt en moest uitkijken waar die liep zodat er geen glasscherven in zijn voet ging zitten wel zijn klederdracht was gewassen en zijn lichaam was verder goed verzorgd ook evana had geen schoenen zij liep ook altijd op blote voeten alleen Egbert had schoenen hij mag anders zijn werk niet uitvoeren het is dan veel te gevaarlijk als hij z’n slijp-bijl en een van zijn stenen op z’n blote voeten zou laten vallen kan hij maanden niet werken en dan komt er nog minder geld in het laadje Bertrand : papa , papa mag ik een keer van de markt vandaan ik wil een keer op avontuur zei hij vol verwachting . Egbert : sorry zoon maar je weet niet de weg hier , straks verdwaal je nog en dat is niet de bedoeling zei hij gewaarschuwd want als verdwaalden in die tijd had je geen bordjes waar je de weg kon terug vinden ze waren alleen in de grote steden en de grootste dorpen ze waren gemaakt van hout en de letters waren erin gegraveerd. Metaal was toen peperduur . Bertrand : maar ik doe voorzichtig en koop een kompas van al mijn zakgeld ,ik ben al zo vaak hier op de markt dat ik me ervan gaat vervelen . Egbert : ik wil dat je hier blijft en je boeken nog maar eens doorleest binnenkort heb je een proef en bespreking in de oude herberg zei hij nobel ! . ook scholen waren er niet in die tijd maar er waren wel boeken gemaakt van oud-perkament wat met inkt beschreven werd . Toen waren er ook nog geen pennen en ook de inkt was anders . Voor het beschrijven van het perkament werd er met veren geschreven , vooral door monniken en druïden. WEETJE [ perkament stamt af uit Egypte het was uitgevonden in het jaar 2700 voor christus ] Bertrand : maar die heb ik al doorgenomen en ben ook al over de markt gelopen en heb iedereen gedag gezegd . Alstublieft vader laat me het dorp verkennen ik ben voor het einde van de middag terug dat beloof ik je . Evena : toe laat hem z’n gang gaan ik snap hem volledig. laat hem kind zijn dat zijn we ook geweest . Egbert : nou vooruit ga maar , maar wel aan jou belofte houden en op tijd terug zijn . Bertrand : Bedankt vader , ik ben op tijd terug geloof op mijn woorden .
Bertrand is zo blij en vrolijk dat hij als een speer van de markt af rent en moet uitkijken waar hij loopt . hij bots steeds bijna tegen een groep menigte aan , maar kan nog net tussen de menigte zich wegdraaien en maneuvreren . ja eindelijk op ontdekking dat zou ik altijd al gewild willen hebben denkt Bertrand niets is fijner dan VRIJHEID .
Bertrand loopt van de markt weg en ziet een steegje in het dorp met een bakkertje. herberg en een bibliotheek zitten het waren mooie gebouwen van hout met een rieten dak en de straat was met steentjes en grind bestraat. Woow dit is nog niet zo slecht ik heb net zin in een stukje brood
Betrand loopt de bakker in en ruikt de heerlijke geur van het brood . zo lekkere geur heb ik nog nooit geroken het was de geur van vers gebakken brood uit de oven .
Opeens komt er een bakker naar Bertrand lopen en vroeg : wat kan ik voor je doen jongeman wil je een brood kopen misschien ? Bertrand : ik heb nog helaas geen enkele dukaat op zak dus nee ik heb best stevige trek maar als ik de dukaten niet heb hou het op zegt hij zuchtend .
De bakker loopt naar de oven trek z’n lappen van oude stof die de warmte dempen zodat hij een brood uit de oven kon pakken en pakte een brood uit de oven en sneed er een klein stukje van af en liep naar Bertrand toe
Bakker : Als bakker moet je natuurlijk proeven maar vandaag maak ik een uitzondering jij mag het stukje brood proeven ik vertrouw jouw jongen .
Bertrand : maar dat meen je niet , wat een royale en vriendelijke heer bent u ik kan dit niet laten liggen
Bertrand pakte het stukje brood , blies om het te verkoelen en genoot ervan
Bertrand : dit is het lekkerste wat ik ooit geproefd heb hoeveel dukaten kost een heel brood ?.
De bakker kijkt in z’n bakkerij rond en ziet het schap met 4 verschillende broden .
Bakker : zo’n brood kost 3 dukaten per brood op dinsdag marktdag 2 broden voor 5 dukaten .
De bakker kijkt Bertrand aan en zegt vragend ik heb jouw nooit eerder hier gezien .
Bertrand : dat kan kloppen ik ben normaal alleen op de dinsdag hier , mijn ouders werken op de markt om hun brood te verdienen. we hebben het niet zo breed maar net genoeg om van te leven .
De bakker steekt de vinger op naar Bertrand en wilt wat gaan vragen .
Bakker : ik heb dan goed nieuws wij staan ook op de markt. dus probeer je ouders maar te overhalen , zo kan jij lekker smullen en heb je ieder geval lekker brood het is lekker maar het is ook heel gezond om brood te eten je ouders zullen zelf vast ook heerlijk vinden .
Bertrand kijkt blij en straalt . Bertrand : bedankt voor de informatie en het idee ik zal het tegen me vader zeggen hij werkt als smid en moet alle ridders van de koning die special hier komen hun zwaarden slijpen .
De bakker kijkt bewonderend naar Bertrand . bakker : dat is niet mis de veiligheid van ons rijk is erg belangrijk en het zwaard is het belangrijkste wapen .
Bertrand knikt met z’n hoofd en steekt zijn duim op .
Bertrand : ik vind het ook een eer dat hij dat mag , ik ben heel trots op mijn vader al is hij soms te streng .
De bakker lacht dat zal wel niet voor niets zijn blijkbaar is het nodig zegt hij erachteraan.
Bertrand loopt naar de winkeldeur en zegt ik ga tot ziens en zwaait naar de bakker .
Bakker : tot ziens , jongen en noem me maar Lodewijk de volgende keer .
Bertrand trek de deur dicht en ga verder de omgeving verkennen hij heeft nog steeds niet veel gezien maar is wel heel nieuwsgierig .
Opeens zie Bertrand een bordje met bibliotheek erop .
Dat is handig denkt hij .ik wil wel weer een keer een ander boek lezen dan die lesboeken .
Hij loopt een meter of 20 verder en stap dan de bibliotheek binnen .
Hij trek de houten deur open en komt in een ruimte met meer dan duizenden boeken .
De boeken waren niet zo dik als de boeken die nu in een bibliotheek staan de bibliotheken waren in die tijd natuurlijk ook anders dan de tijd waar we nu in leven en er staan ook bijna geen illustraties in. Bertrand zoekt dus honderden boeken door en vind geen leuk boek .hij wouw een kinderwoordenboek lenen waarmee hij z’n taal huiswerk mee kon verbeteren . z’n ouders controleren niet ,hij moet elke dag behalve dinsdag naar een ruimte in het kasteel waar een bijeenkomst is voor alle leerlingen daar zit z’n school bij in . het kasteel staat in de plaats oud-hevelden het is een groot dorp misschien wel het dubbele van zuider-doorn maar het bestaat veel meer uit natuur en een paar boerderijen . op een zo’n boerderij woont Bertrand met z’n ouders samen .
Bertrand zocht nog even door in de bieb maar kon opnieuw geen leuk boek vinden .
Ik geef het op volgende keer beter ik zoek op school wel verder daar is het veel kleiner maar hebben ze we boeken die interessanter zijn als de boeken hier .
Bertrand was bijna de tijd vergeten het is tijd om terug naar de markt te lopen .
Dus rent Bertrand hijgend zo snel hij kan met hoge snelheid naar het marktplein toe om te zorgen dat hij niet te laat bij de staanplaats van zijn ouders op de markt terug is .
Als de vader van Bertrand boos wordt is hij nog lang niet jarig , Egbert is een erg consequente vader . Bertrand blaast bijna z’n laatste adem uit en is doodmoe hij wil stoppen met rennen en gaat het laatste stukje zo’n twintig meter van z’n ouders staanplaats normaal en rustig lopen .
Als hij aangekomen is merkt hij pas dat iedereen aan het opruimen is .
Evana : je bent te laat jongen maar het is niet erg het zijn maar 3 minuten te laat ik hoop dat je vader dit niet erg vindt ik zelf vind een paar minuten niet heel erg .
Terwijl evana dit zegt is Egbert al een tijdje bezig geweest met alles in de paardenkar te beladen .
Hij heeft net het net het laatste opgeruimd en kom op Bertrand aflopen .
Egbert : je bent te laat jongen je zou op de tijd letten je heb een hele week huisarrest zegt hij teleurgesteld en heel streng .
Evana : maar die jongen die doet z’n best en 3 minuten op de klok van de kerk is het alleen te zien dat kun je hem toch vergeven , schat
Egbert : te laat is te laat maar ik zou de straf inkortte alleen vanavond en morgen heb je straf je moeder heeft wel gelijk maar we hebben weinig geld en moet veel vrije tijd hebben om hout te hakken en te verzamelen voor de winter of tonnen met water vullen voor het bad en een bad maken dus ben altijd erg druk en daarom zijn mij die minuten kostbaar zegt hij eerlijk
Bertrand snap het niet hij vind z’n vader streng en zegt ik heb echt geen zin om binnen te blijven ik wil naar de bibliotheek .
Egbert : we gaan zo samen naar de bibliotheek dan kun je jouw boek halen en dan op je kamer lezen ik geef je de straf nu niet je komt er vanaf voor deze keer maar je mag me niet storen begrepen .
Bertrand : begrepen , dankje vader .
Evana : ik vind dat een hele goede oplossing van jullie ik ben er altijd voor hulp. kom je maar naar mij ik kan je wel altijd helpen. je vader moet geld verdienen als houthakker en badenmaker anders kunnen we niet fatsoenlijk eten kopen voor ons en de paarden om van te leven .
Waarom kan bertrand dan wel naar de bieb ? .
Omdat hij geen contributie en dukaten hoef te betalen voor boeken te lenen hij brengt ze altijd vroeg en eerlijk terug en help zelfs elke donderdag als een soort voor vergoeding .
Evana : ik moet de paarden nog voeren ze hebben weer hard gewerkt vandaag ze moeten de hele dag blijven stilstaan en dat is niet leuk maar als we thuis zijn mogen ze gaan draven bij ons in de weide .
Evana : alle dieren moeten zich ook gelukkig en vrij voelen ook onze paarden.
Evana houdt de houten deuren van de paardenwagen open en laat Bertrand en Egbert eerst in de wagen stappen daarna stap ze als laatste de wagen in en tem de paarden naar huis toe .
Egbert vindt paarden wel leuk maar doet liever andere taken dan paard rijden hij laadt altijd al alle spullen die meegaan naar de markt in en uit dat is fysieker veel zwaarder werk omdat dat best veel sjouwwerk is . evana vindt het wel leuk om paard te rijden ze is graag bezig met paarden en kookt en doet alles wat met huishouden te maken heeft thuis .
Bertrand leert dingen uit boeken niet dat hij dat zo leuk vindt maar hij word er een stuk wijzer van en steker wel veel van op ondanks dat hij liever een leuk en spannend verhaal lees in boeken en vaak op ontdekking wil om dingen in de beurt te ontdekken .
Opeens rijd de kar langs een oud huisjes het zit vol met spinnenwebben en raggen erg vriendelijk en vrolijk ziet er het niet uit maar toch is Bertrand razend benieuwd wat er met dat huisje aan de hand is en gaat hij er vast een keer voor onderzoek op uit !
Bertrand : zag je dat huisje net wat op een houten schuurtje leek wat wit geverfd was , zag je die spinnenwebben en ragen vroeg hij met een verbaasd gezicht .
Egbert : geen idee je kunt maar beter er niet naartoe gaan zag er niet uit er stond onkruid van een eeuw en ik zag inderdaad ook de spinnen webben en raggen het lijk me een zeer eng huisje en vertrouw het niet zoon .
Evana : je kunt toch niet zomaar het eng gaan vinden wie weet woont er wel iemand met nood , pijn en pech. En kunnen we die persoon helpen .
Bertrand : ik snap dat ik geen gedachte of verbeelding moet uitspreken als je iets niet zeker weet maar ik mag toch ook me eigen mening geven mam .
Evana : tuurlijk zoon maar je moet dingen ervaren om te weten of het of hij/zij wel of niet een goed leuk iemand of iets is als je iets niet kent of weet kun je eigenlijk nog geen mening geven omdat je dan nog geen bewijs heb .
Egbert : je moeder heeft gelijk .
Bertrand : ja ik snap me moeder ook wel pa het is ook het zelfde met een persoon ik zie bijvoorbeeld een hele vieze oude man een zwerver dan betekent het niet meteen dat hij onvriendelijk is als hij een goed hart heeft is het meer waard dan dat ik een leuk meisje ziet en er verliefd op wordt door haar uiterlijk terwijl ze eigenlijk heel kattig , bazig en onvriendelijk is .
Evana : precies !
Evana : ik moet de paarden iets sneller laten draven en meer op ze letten anders komen we straks als de bieb gesloten is aan en kan jij straks geen boek meer uitzoeken.
Evana trek en tem de paarden ze liggen achter op schema als ze niet doorrijden heb ze het afspraakje bij de bibliotheek voor niets gemaakt en dat zou erg zonde zijn .
Bertrand heeft altijd zin om te lezen als ze van de drukke markt terugkomen dat geeft hem een extra stukje ontspanning en dan kan hij zijn rust pakken . ze rijden op een mooie weg met veel mooie bomen en veel mooie landschappen met koeien , schapen en paarden en er zitten ook een paar herbergen langs de weg een daarvan heeft ook weer kippen lopen .
Egbert snuif z’n neus in de wind ,wat een heerlijk windje en wat een mooie natuur is dit toch zegt hij terwijl hij aan het genieten is van de natuur .
Bertrand : ik vind het bos spannender maar je hebt wel gelijk misschien moet ik meer van de natuur leren en minder boeken met nepverhalen lenen want zoveel boeken bestaan er niet van ik heb ze allemaal al 5 x gelezen alle 5 .
In die tijd was 5 verhalen boeken heel erg veel het was veel moeilijker en meer werk elk boek werd op perkament met een veer en wat zwarte inkt geschreven er zaten ook geen tekeningen bij alleen tekst veel mensen waren veel buiten Bertrand ook wel automatisch zijn ouders woonden midden in het bos is een grote tent en aten bij een oom van Bertrand genaamd adolfus .
Adolfus was wat rijker en had een eigen herberg waar Egbert , evana en Bertrand altijd terecht kunnen voor een lekker hapje eten .

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mysteriestories

Geplaatst op

03-10-2017

Over dit verhaal

hoofdstuk 1

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

Famillie Fantasie Middeleeuwen Spannend

Reacties op ‘het avontuur door de vijf werelden deel 1 [hoofdstuk 1]’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd