Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Doet de naam ertoe?

Hij was een goeduitziende man van tegen de 30, atletisch, een mooie kop met haar en witte tanden. Hij had gestudeerd en was welbespraakt. Hij was geestig en speelde goed tennis. Hij was blij dat zijn familie goed in de slappe was zat, want hij slaagde er niet in een baan te vinden. Met zijn kwaliteiten zou hij een aanwinst geweest zijn voor welk bedrijf dan ook, maar er was er geen dat hem aannam. Zijn naam was Peter.

Zijn lagereschooltijd was gewoon, gezellig, had vriendjes en vriendinnetjes bij de vleet. Peet was een goede kameraad in het kattenkwaad. Zijn middelbare schooltijd begon rustig. In zijn derde leerjaar zaten er twee tweelingen, allemaal jongens, in zijn klas en vanaf dat ogenblik werd het soms erg ónrustig. Werden de cijfers bekend gemaakt dan hoorde je A. de Vries, C. de Vries en K. Tiersma en M. Tiersma. Voor zijn cijfers werd hij Peter genoemd, terwijl de hele klas gniffelde of grijnsde. Hij was erg intelligent, maar snapte er echt niks van.
Op de Universiteit werd hij gewoon alleen bij zijn achternaam genoemd.

Zijn vrienden waren allen ongeveer zo oud als hij en hadden allemaal goede jobs. Een paar waren al getrouwd en hadden kinderen.
-Ik ben echt steeds de lul, klaagde hij vaak en dan barstten zijn maats altijd in lachen uit. Hij lachte dan maar een beetje zuur mee.

Ook in de liefde wilde het niet lukken. Hij had een voorliefde voor meisjes met lang donker haar en, liefst, blauwe ogen. Zijn eerste verovering was Petra. Ze ontmoetten elkaar in een gezellige kroeg en het liefdesvirus had beiden meteen te pakken. Die avond kwam het nog niet tot een vrijpartij, maar de avond erop wel. Een paar dagen daarna maakte ze het uit. Zijn volgende lief was Paula en ook dat duurde maar even.
-Vinden jullie mij soms ook een klootzak, vroeg hij aan zijn vrienden, ik kan geen meid houden. De vrienden verslikten zich in hun biertje.

Een volgende sollicitatie, hij was zowaar uitgenodigd voor een gesprek. Bij hem in een soort wachtkamertje zat een gast die hij kende van de Universiteit. Een lapzwans van een kerel die overal de kantjes vanaf liep. Dat hij zwart was deed niet ter zake. Toen Peter werd afgewezen en daarna hoorde dat die ander was aangenomen, klom hij in de pen. Hij schreef een brief aan het bedrijf.
Omgekeerde discriminatie, noemde hij het; men keek naar kleur en niet naar kunde. Men had gekozen voor middelmatigheid. Kortom, hij vertelde hen haarfijn wat hij ervan dacht.
Was getekend: P. Enis.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Irene O.

Geplaatst op

09-04-2016

Geef uw waardering

Er is 5 keer gestemd.

Social Media

Tags

Discriminatie? Naam

Reacties op ‘Doet de naam ertoe?’

 • Aahh, kassian! Als ik hem was zou ik mijn voornaam veranderen in: Eduard Rudolf Ferdinant. :)

  Gevene - 14-04-2016 om 10:03

 • Haha, eerste gulle lach van vandaag. Zijn familie hééft tenslotte geld ... Je zei dat Enis ergens in de wereld een jongensnaam is. Ben in mijn leven vaker aparte familienamen tegengekomen: Pannekoek, Citroen, Ganzefles om niet te vergeten de Pielkenroods, De Kwaadsteniets en Naaktgeborenen.

  Irene O. - 14-04-2016 om 10:08

 • 'What is in my name', zei de godin en stortte zich in de tweestrijd.

  guido van geel - 15-04-2016 om 08:51

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

 • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

  Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

 • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

  Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd