Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Squashen

Na een intensieve partij squashen in de vorig jaar aangelegde moderne sporthal in Amsturia is de verdwaalde vogel neer gestreken in het leegstaande huis, in de kleine achterafstraat bij het Silvanapark in Amsturia, met op zijn kromme rug een zware rugzak vol met boeken.
Is de verdwaalde vogel daardoor geprikkeld? Nee, het is geen intellectuele spreeuw, maar hij is wel bijzonder mooi gespikkeld, zo wordt het leven nog knap ingewikkeld. En het is ook geen duif op weg naar een fuif, of een eenvoudige mus die verlangt naar een kus, of een verdwaalde merel die fluit naar een kerel.
Het wordt langzaam duidelijk dat er meer aan de hand is. In het leegstaande huis liggen nog restanten van wat ooit een inboedel moet zijn geweest. Een halve bank, een gehavende stoel, een gedeelte van wat ooit een koekoeksklok is geweest, een prikbord aan de muur. De verdwaalde vogel haalt de boeken uit zijn rugzak.

Ondertussen in dezelfde stad, diezelfde zaterdag 27 maart 1999 in Amsturia, maar op een minder desolate plek knippert het lampje van het antwoordapparaat van de goed verzorgde en vrolijk in het leven staande Jeroen Splinterman in de Percussiestraat. Er is een boodschap ingesproken.
Jeroen drukt op een knop om het bericht te beluisteren.

" Hallo Jeroen, je spreekt met Esther. Ik wil graag meedoen met de gedichtenwedstrijd voor boekenwinkel " De Androgyne Hamster" maar ik heb helaas zelf geen computer of een e-mailadres. Ik hoop dat het ook mogelijk is om het gedicht op deze manier in te sturen. Let goed op, ik lees het gedicht langzaam voor, zodat jij de tijd krijgt om de woorden op te schrijven.
Jeroen luistert, maar het kost hem moeite om de woorden van de jonge vrouw te verstaan. Het is duidelijk dat er meer aan de hand is, maar voor hij weet wat is het bericht op het antwoordapparaat afgelopen.
De inwoners van Amsturia die een abonnement hebben op het vers gedrukte weekblad “ Nieuw Amsturia” kunnen genieten van een gedicht van een inwoner van Amsturia, Sally Winterflow

Manifesteerde menselijkheid

In het verleden van jouw menselijkheid
bij een gecalculeerde rationaliteit
op een eiland, tijdens een feestje
hielp je mij bij de verwerkelijking
van een waarheid, die ons samenbracht
en stevig vasthield in de nacht
die zich manifesteerde om ons heen
met een geroezemoes van stemmen
in herhaling van dromerigheid
als een oneindige dialoog
uit een achteloos achtergelaten agenda
van mensen ontwapend met emoties
op weg naar het bittere einde van een droom.

Sally Winterflow

Alfons Bortano heeft geen abonnement op het blad, hij leest op de computer op de Wikipedia:
"Dissociatie is een geestesgesteldheid waarin bepaalde gedachten, emoties, waarnemingen of herinneringen buiten het bewustzijn worden geplaatst, tijdelijk niet 'oproepbaar' zijn of minder samenhang vertonen.
Letterlijk betekent dissociatie 'ontkoppeling' of 'uiteenvallen'. Het is een zeer alledaags verschijnsel: iedereen verliest bijvoorbeeld wel eens de aandacht voor zijn omgeving als hij zeer geconcentreerd met iets bezig is en iedereen heeft wel eens een dagdroom. In deze zin is het gewoon een mechanisme om tot rust te komen. “

Het wordt langzaam duidelijk dat er meer aan de hand is in Amsturia, de stijgende misdaadcijfers staan niet op zichzelf, en het groeiende aantal dichters is een merkwaardig fenomeen, nader onderzoek lijkt niet overbodig.
Is de verdwaalde vogel geprikkeld? Nee, het is geen spreeuw, maar hij is wel gespikkeld, zo wordt het leven nog knap ingewikkeld. De verdwaalde vogel legt de boeken uit de rugzak zorgvuldig op de kale vloer van de verlaten woonkamer in het leeg staande huis. Er hangt een zware geur van vergankelijkheid in de kamer. De verdwaalde vogel denkt terug aan de gesprekken in vogel dialect.
Hij loopt naar het prikbord in het leeg staande huis om te lezen wat er is geschreven op de papiertjes die met punaises op het bord bevestigd zijn.
“Vooroordelen zijn de schimmel van de geest, men vindt ze alleen daar, waar het licht niet komt – Theophile Dufour”

“ Wanneer men vooroordelen door de deur naar buiten jaagt, komen zij weer door het raam naar binnen – Frederik de Grote “
Er zijn nog meer teksten te lezen op het prikbord, maar de verdwaalde vogel is moe. Het squashen heeft behoorlijk wat energie gekost.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

13-07-2016

Over dit verhaal

1999

Geef uw waardering

Er is 7 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsturia Boek Joop Straat Tekst

Reacties op ‘Squashen’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd