Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Hondenweer

Het is vrijdag 8 januari 1999 in Amsturia en het is hondenweer. Om zichzelf niet bloot te stellen aan deze extreme weersomstandigheden zit de blonde Joop van Teil in zijn woonkamer in de Percussiestraat de politieberichten op het internet te lezen:

" Politiebericht bureau DDP, Kanarieplein 47 Amsturia:

De politie hield donderdag 7 januari rond 20.30 uur in de Mariastraat een 27-jarige man uit Amsturia aan. De man was duidelijk onder invloed en had een hamster en een loslopende hond bij zich. Kort hierna kon de man worden aangehouden en werd zijn hamster in veiligheid gebracht. Deze is ondergebracht bij een dierenarts en zal niet worden teruggegeven aan de verdachte. De verdachte werd ingesloten op het politiebureau voor verder onderzoek. De hond liet zich door niemand vangen en de politie vraagt getuigen zich te melden wanneer zij een loslopende Jack Russel in Amsturia zien lopen.”

De regen staal tegen de ramen, Joop van Teil draai de thermostaat van de kachel hoger en leest een volgend bericht:

“ Politiebericht bureau DDP, Kanarieplein 47 Amsturia:

Na meerdere meldingen in de afgelopen weken van geluidsoverlast aan een adres in de Silvanaparkbuurt in Amsturia, is in de nacht van woensdag op donderdag de 19-jarige bewoonster aangehouden. Wederom had zij de volumeknop dusdanig hoog dat het duidelijk op straat te horen was. Politieagenten namen haar televisie in beslag, hiervoor was zij eerder al gewaarschuwd. De 19-jarige was het er duidelijk niet mee eens en liep schreeuwend met de agenten mee naar buiten. Voor het verstoren van de openbare orde is zij ingesloten in een politiecel. “


Burgemeester Otto Roes van Amsturia is van plan de misdaad in de stad grondig aan te pakken, met nieuwe mensen in het politieteam. Nu er een volgende eeuw op komst is, is het zijn doelstelling om van Amsturia de meest geliefde stad van het Land van Iedereen te maken. Een stad waarin niet langer gemoord en verkracht wordt, een stad waar niet meer wordt ingebroken in huizen en winkels.

Joop van Teil woont in Amsturia, hij heeft voor deze stad gekozen vanwege de gezelligheid van oude gebouwen, culturele geschiedenis en een bloeiend uitgaansleven, vooral in zijn favoriete kroeg “ Het Franse Pelikaantje” in de Kwartetstraat. Joop woont in de Percussiestraat in de Silvanaparkbuurt van Amsturia.

Het is vrijdagavond 8 januari 1999 in het regenachtige Amsturia aan de rivier de Sturia als de zwijgzame Joop bemerkt dat zijn lieve hond Judith ziek is. Het arme dier laat scheten die de lucht in de kamer bedwelmen. De hond kijkt zielig uit haar ogen en er komt schuim uit haar bek. Joop neemt haar mee naar het Silvanapark. In het park wil het teefje nauwelijks lopen. Ze lijkt behoorlijk vermoeid. Joop tilt het dier op en draagt Judith voorzichtig naar huis om haar in het hondenmandje te leggen.
Jeroen die ook in de Percussiestraat woont is bezig met het uitzoeken van oude boeken voor de boekenwinkel. Hij kijkt uit het raam en ziet dat het regent. Hij ziet dat het licht nog brandt bij zijn overbuurman Joop van Teil.

Joop kan niet verder met zijn werk, maar neemt zijn zieke dier mee naar de dierenarts.
Die constateert dat het teefje uitgebreid onderzocht moet worden en hij vraagt de verdrietige Joop om het dier achter te laten in de dierenarts praktijk.
“Het is beter dat je haar hier laat Joop. We moeten dit goed onderzoeken, het kan iets inwendig zijn, er moeten foto’s worden gemaakt. Je kan haar beter hier laten. We moeten Judith goed en zorgvuldig onderzoeken.”
Joop knikt begrijpend. Hij spreekt de laatste tijd niet veel. Alle tegenslagen hebben hem vermoeid. Hij heeft het onderzoek naar feminisme bij dieren inmiddels voor een groot deel gelezen en hij koestert een verlangen om de auteur van het onderzoek te ontmoeten. Hij vraagt zich af of het zal lukken om een afspraak te maken. Ondertussen loopt hij te piekeren over zijn teefje Judith. Hij heeft het dier reeds vier jaren, ze hebben samen veel meegemaakt. Het is bijzonder dat hij zo goed met haar kan opschieten. Liefde tussen dier en mens is vaak intenser dan liefde tussen mensen. Weemoedig kijkt Joop naar zijn hamster, die in haar draaimolen rondjes draait. Misschien moet hij er eens overdenken ook andere dieren in huis te nemen. Hij voelt zich alleen, samen met zijn hamster. Ze missen Judith die onderzocht wordt in de gespecialiseerde dierenkliniek van Amsturia.

Arnold Roodkop heeft vervelend nieuws op zijn werk gekregen. De muzieksalon – Multa Stereo – in de Fluitstraat is voortaan nog maar drie dagen per week geopend. Hij moet flink wat salaris inleveren omdat er veel minder werk voor hem is. Hij heeft gespaard voor een elektrische gitaar. En hij heeft een bijbaantje als radio deejay bij radio de Bonte Kakel Papegaai.

Het begint nog harder te waaien in Amsturia, de winter is grillig dit jaar, het lijkt wel herfst met al die wind en regen.
Joop loopt naar het doek dat op zijn schildersezel staat. De olifant moet nog een olifant worden. De boom moet nog een boom worden. Het schilderij is nog niet af. Hij heeft de juiste kleuren nog niet gevonden. Hij neemt er de tijd voor.

Hoe komt het dat de misdaadcijfers zo hoog zijn in Amsturia? Lappen de inwoners de wet aan hun laarzen, zijn het avontuurlijke mensen, die de weg kwijt zijn geraakt? Wat doen de mensen als ze niet werken? Zitten ze thuis, slapen ze in het duister, zijn ze op pad? Er worden inbraken gepleegd, auto's gekraakt, fietsen gestolen.

Is Emanuel Zwarteveen in staat om deze criminaliteit te bestrijden? Hij leest iedere dag de politieberichten van het bureau DDP, Kanarieplein 47 Amsturia, waar hij de leiding geeft aan het onderzoeksteam.

Het is hondenweer in Amsturia. Joop van Teil heeft een nieuwe opdracht voor zijn werk, een artikel over het gedrag van de vrouwtjes Cavia, maar zijn hond Judith is ziek en is voor onderzoek bij de dierenarts gebleven.




.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

06-07-2016

Over dit verhaal

1999

Geef uw waardering

Er is 8 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsturia Joop Rivier Stad

Reacties op ‘Hondenweer’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd