Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Bij de beesten af

Het is bij de beesten af hoe de mensen in waarschijnlijk de mooiste stad van het land soms met elkaar omgaan.
Met een sombere frons op zijn voorhoofd leest Joop van Teil een politiebericht op zijn computerscherm:
“ Politiebericht Amsturia:
In de Silvanaparkbuurt is een 18-jarige vrouw geslagen door de ex van haar vriend. De verdachte (17) meldde zichzelf later bij de politie vanwege het incident. Volgens een verklaring van een getuige zou de ex naar het huis van haar ex en zijn ouders zijn gegaan voor een nieuwjaarswens. Volgens haar verklaring was het niet de bedoeling geweest dat het zo uit de hand liep en maakte zij zich zorgen om de toestand van de vriendin. “
De radio staan aan in de huiskamer van Joop.
“Hoe zal de wereld er uit zien als alle bloemen rood zijn, gaan we dan geen blauwe bloemen missen? ” op de radio is er geen praatprogramma aan de gang. “ gaan we dan geen gele bloemen missen?”
Het vuurwerk van oudejaarsavond ligt nog vers in het geheugen, zelden zo een gevarieerde kleurenpracht gezien zo hoog in de lucht waar normaliter slechts de wolken drijven. Zelden zo dronken geweest dat ook, maar je was in de droomwereld en je zag een dagboek verwelken met andere dronken mensen die hun mensenkennis uit de droomwereld haalden.
De mensen zijn aan het werk in de stad Amsturia. De leraren van Huishoudschool - De nuchtere cavia - Willem Adriaan dreef 86 in Amsturia hebben een nieuw huishoud kundig experiment uitgedacht voor de leerlingen. Bij kamerplanten winkel - Peperomia - Begonia boulevard 77 in Amsturia is een nieuwe partij kamerplanten aangekomen. Lees kroeg - De gezellige giraffe - Bizon boulevard 66 in Amsturia heeft een gratis partij boeken aangeboden gekregen van boekenwinkel - De Androgyne Hamster – Maria straat 34 in Amsturia.
Joop van Teil uit het blauwe huis in de Percussiestraat in Amsturia is verliefd op zijn werk.
Zijn werk, het is alles voor hem. Hij heeft zijn opleiding aan de school voor journalistiek niet voor niets gevolgd. Zijn mensenkennis heeft de doorslag gegeven toen hij aangenomen werd als schrijver voor “De bonte internetkrant.”

Een krant met een alternatief licht op het nieuws. Nieuws over gewone mensen. Hij schrijft artikelen over mensen aan de onderkant van de samenleving. Eenzame homoseksuelen, hoeren, putjesscheppers, werkelozen, kunstenaars, mensen met een psychiatrische achtergrond, hobby tuinders, scharrelaars. Joop kan er over mee vertellen. Hij heeft een tante die kunstenaar is. Hij heeft een vader die aan schizofrenie lijdt, hij heeft een moeder met borderline aan haar vastgekleefd. Hij heeft een homoseksuele oom. Hij heeft een nichtje die hoer is, een broer die putjesschepper is, en een neef die werkeloos is. Hij heeft een buurman die hobby tuinder is. Hij is ervaringsdeskundige bij uitstek, dat komt hem goed van pas voor zijn werk bij “De bonte internetkrant.” Een moderne website voor een breed publiek met interesse voor het andere nieuws. Het nieuws dat niet altijd in het nieuws komt. Het nieuws voor rand figuren.
De gescheiden Joop is nog steeds niet hertrouwd, en leeft als een verstokte vrijgezel die zijn gerief een keer per maand bij de deftige hoeren van de hoeren-boot haalt. Het nieuws dat de vrouwen van het leven misschien zijn geliefde stad gaan verlaten komt behoorlijk hard aan bij de aan betaalde seks verslaafde Joop van Teil. Niemand weet er het fijne van, behalve de buurvrouw Annie, maar die is al een tijdje ziek en kan zijn was niet meer doen. Er staan de laatste tijd vreemde berichten op zijn antwoordapparaat. Berichten van een vrouw die de naam Anita draagt. Hij heeft zo’n bericht afgeluisterd en de woorden op papier geschreven:
“We bleven lange tijd zwijgen, met de diepste stilte van ons hart, maar er waren soortgenoten die het niet meer konden bekruipen. Wij waren de helden van de dierenwereld, maar we werden tijdelijke helden, totdat er weer een andere held opstond, met een woedende olifant naast zich in bed, en een verwarde papegaai op de veranda. Er werden protest zangers geboren, corrupte presidenten tot zwijgen gebracht, er werden talenten jachten georganiseerd, maar al die tijd bleef ons lot hetzelfde.”
Joop van Teil begrijpt er niet veel van, ook niet nu hij het op heeft geschreven, maar er is iets aantrekkelijk aan de stem van Anita. Joop twijfelt, misschien is hij blij wanneer ze weer belt, misschien ook niet. Haar stem blijft in zijn hoofd spoken. Wie is toch die Anita?
Joop kijkt naar het doek dat op zijn schildersezel staat. Hij zet er nog een paar lijnen bij met een dunne kwast. Een kromme lijn voor de buik van de olifant en een sierlijk lijntje voor zijn staart. Het is nog lang geen olifant, maar het begint een beetje op een dier te lijken.
De geschilderde boom krijgt takken.
Binnenkort gaat de blonde Joop van Teil naar de dierentuin, om de olifanten te bestuderen.
Is het Alfons Bortano die een dubbelganger is, de dubbelganger van een bekende crimineel, of is hij werkelijk die onschuldige kunstenaar? En waarom werken er plotseling zoveel vrouwen bij de politie? Is dat een nieuw beleid? Zijn er nog meer mutaties in Amsturia, dubbelgangers van bekende Amsturianen?
Op het internet zijn de berichten over de stad te lezen:

" Niet alleen Rome, maar ook Amsturia heeft de afgelopen weken last van poepende spreeuwen. Omwonenden van het Silvanapark klagen over overlast omdat de dieren alle auto’s en fietsen bevuilen. De groep spreeuwen verzamelt zich elke avond in een boom in het noordwestelijke deel van het Silvanapark. "

Er komt weer een nieuw politiebericht binnen op het scherm:

“ Politiebericht Amsturia:
Afgelopen middag heeft een onbekende man een tas uit een woning aan de Maria straat gestolen.
De bewoonster was rond 16.00 uur even buiten en op dat moment glipte de dief de woning binnen, pakte de tas en ging er hardlopend vandoor in onbekende richting. Mensen die rond genoemd tijdstip in de omgeving een verdacht persoon hebben gezien worden verzocht contact met de politie op te nemen.”

Het is bij de beesten af hoe de mensen in Amsturia met elkaar omgaan. Joop fronst zijn wenkbrauwen..

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

06-07-2016

Over dit verhaal

1999

Geef uw waardering

Er is 5 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsturia Joop Rivier Stad

Reacties op ‘Bij de beesten af’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd