Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

De eerste dag

Vrijdag 1 januari 1999, Amsturia

De eerste dag

Het is maar de vraag of jij weet waar je aan begonnen bent, nu je er voor gekozen hebt hier te gaan lezen. Je verwacht misschien te veel, en je hebt misschien te weinig in gedachten. Je bent hier voor een liefdesgeschiedenis denk je. Zo'n romantische gebeurtenis die zich telkens weer afspeelt tussen twee mensen die veel voor elkaar voelen, maar je voelt niet veel hechting met dit verhaal. Je durft je niet te binden, de fantasie van de schrijver doet je aarzelen. Moet je daar wel in mee gaan, je woont zelf in een dorp op het platteland, en je vindt de stadsbewoners maar vreemde mensen. Je denkt dan ze anders met de liefde omgaan, veel minder romantisch dan zoals jij het hebt geleerd. Het is ook moeilijk om bij een verhaal direct te voelen, dat er iets wonderbaarlijks gaat gebeuren, het is niet gewoon zichtbaar zoals in de natuur.
Je weet niet wie de schrijver is, het kan iedereen zijn, een intelligente heer, een kwajongen of een schavuit. Woorden zeggen niet zoveel als je het heerschap niet kan zien. Misschien babbelt hij maar een eindje weg, en interesseert het hem niet wat ze over hem denken, zolang ze zijn verhaal maar lezen. Misschien loopt hij wel verward in de supermarkt, en is hij die meneer die steeds andere burgers in de weg loopt.
Het is maar de vraag of hij jouw aandacht weet vast te houden, deze eerste dag, die zojuist is begonnen met bruisende champagne en de belofte om het dit jaar, het laatste jaar van de eeuw allemaal beter te doen, dan die honderd jaar die voorbij zijn gegaan, met alles wat de mensheid heeft te bieden, aan oorlog en drama en ziekte en bedrog.
Misschien moet de schrijver honderd jaar wachten, en dan eens met zijn verhaal gaan beginnen.
Dan kunnen we zien of er nog iets over is van wat hij ooit heeft beweerd. Maar waarschijnlijk wordt hij niet zo oud, en stop jij voortijdig met het lezen van dit verhaal.
Het is de eerste dag van het laatste jaar van de eeuw, de mensen in Amsturia lopen nog te geeuwen, en boven de huizen in de steeg bij de haven, vliegen en krijsen de meeuwen.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

25-03-2016

Over dit verhaal

1999

Geef uw waardering

Er is 12 keer gestemd.

Social Media

Tags

Begin Dag Jaar Laatste

Reacties op ‘De eerste dag’

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategie├źn

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd