Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Zaterdag 6 februari 1999

Joop van Teil worstelt met zijn leven, er zijn dierbaren doodgegaan uit zowel de dierenwereld als de mensenwereld. Het rapport over feminisme bij dieren is zo goed geschreven dat hij het gevoel heeft gekregen dat hij daar eigenlijk niets meer aan toe kan voegen voor de veel bezochte internetkrant waar hij voor werkt. Zijn anders zo enthousiaste geestdrift laat hem de laatste tijd in de steek. Zijn werklust is verdwenen, hij is moedeloos en traag.

Hij is met een vreemd oog naar vrouwen gaan kijken. Hij krijgt het gevoel dat vrouwen hem maar een vreemde snuiter vinden, en hij geeft ze daarin voor een groot deel gelijk. Hij heeft altijd zijn onhandigheden met vrouwen gehad. Ook al toen hij getrouwd was. Hij kan niet meer naar Jeannette toe, maar zij blijft steeds maar in zijn droom verschijnen. Een mooie warme vrouw zonder taboes. Joop krijgt zelfs beelden door van haar verschrikkelijke dood, hij voelt haar naar adem snakken.

Joop bemerkt niet dat om half negen in de ochtend de telefoon gaat. Het is zijn baas die in het antwoordapparaat spreekt:
“Joop, hoe staat het met jouw bijdrage over de cavia, we hebben een deadline afgesproken. Ik verwacht vandaag nog resultaat, anders is het nieuws te laat. Stuur jouw tekst alsjeblieft vanmiddag op, over de verhoging van jouw salaris praten we later! Dit heeft nu urgentie!”

Elders in Amsturia woont de vreemde Anita. Anita is er van overtuigd dat ze een mooie vrouw is met haar rode haardos en volle borsten. Ze heeft dan wel niet het volmaakte figuur door haar geringe lengte, maar toegegeven ze komt daar aardig bij in de buurt. Al jaren verzint ze erotische verhalen om mannen te vermaken. Tegenover een girale vergoeding staat haar zwoele stem altijd voor de mannen klaar, maar haar werk is niet genoeg voor haar, ze heeft een vreemde tik. Ze doet soms dingen die het daglicht niet kunnen verdragen, om zich uit te leven omdat ze moe wordt van haar werk als telefoniste en vertelster van erotische verhalen.
Anita voelt zich vaak alleen, dan spreekt ze het antwoordapparaat van vreemde mannen in. Ze heeft een voorkeur voor mannen met de naam Joop. Ze zoekt in het telefoonboek naar mannen met de naam Joop. Wanneer ze een Joop heeft gevonden belt ze, wanneer het een Joop is met een antwoordapparaat spreekt ze vreemde teksten in het antwoordapparaat. Meestal gaan die teksten over het dierenleed in de bio-industrie en over allerlei misstanden in de wereld, gewoon om het over iets anders dan haar werk, de erotiek, te hebben. Ze verzint de meest bizarre teksten, geïnspireerd door krantenberichten en televisie-uitzendingen.
De mannen kunnen beter oppassen voor deze wolvin in schaapskleren. Ze is sluw, ondanks haar geringe lengte, ze is lenig ondanks haar korte benen, ze is gevat ondanks haar schuwe ogen. Anita is een vrouw van de wereld en ze heeft haar zaakjes goed voor elkaar. Soms maakt ze een praatje, hangt ze niet meteen de telefoon op, als ze weer eens een nietsvermoedende Joop heeft gevonden.

Ze heeft Joop van Teil wijsgemaakt dat hij haar ergens van kent. Joop is zo stom geweest allerlei persoonlijke informatie aan haar door te geven.
Joop loopt naar zijn schildersezel. Hij schildert de ogen van de olifant.

Het is zaterdag 6 februari 1999 in Amsturia.

Joop van Teil heeft de radio uitgezet, hij voelt zich behoorlijk vreemd
De telefoon gaat, het gevoel van tijd is verdwenen. Joop luistert zwijgend, het zal die Brigitte wel weer zijn, die hem probeert te verleiden. Ja, dit is een bekende stem, maar waar heeft ze het over.
Zijn het weer de bekende intieme details over haar verwarde kijk op het leven. Hij luistert, hij is in een vreemde stemming, mystieke gevoelens mengen zich met de werking van de medicijnen. Waar heeft ze het over?

“ Een visie van een natuurwezen, dat slechts leven kan in een sprookje, omdat de werkelijkheid hem verbied te leven, maar hij heeft zoveel te geven, er komt zoveel liefde uit zijn strot, er vloeit zoveel hartstocht uit zijn pen, het liefst had hij wat meer discipline, maar hij moet roeien met de riemen die hij heeft, zijn leven is zo ingericht, dat er geen ontsnappen mogelijk is, hij is redelijk groot geschapen, maar wat heb je aan redelijk, als er geen eerbied voor de dieren is. Als de mensen de wereld verpesten, met hun vervuiling en andere uitwerpselen.”

Joop luistert niet meer, hij heeft telefoon in de vuilnisbak gegooid. Verward loopt hij de straat op.
Hij loopt naar het park. Er lijkt helemaal geen tijd meer te zijn. Zijn lichaam heeft geen gewicht meer, zijn gedachten zijn alle noodzakelijkheid vergeten.
Langzaam loopt de door de cocktail van whiskey en verkeerde medicijnen krankzinnig geworden Joop van een afstand met de meid Sazanne op, goed kijkend waar zijn lekkere hapje naar toegaat. In zijn mond krijgt zijn speeksel een vreemde zoetzure smaak, hij voelt het bloed naar zijn hoofd stijgen, hij krijgt een warm weldadig gevoel in zijn borst. Hij heeft een vaag tintelend gevoel rond zijn kloppende kruis. Hij is in een toestand van extase. Vreemde extase.
Zijn ochtendvogel geeft de tijd nauwkeurig aan, het wordt tijd om de vlag uit te hangen. De wereld te bevrijden. De toekomst van ons land zeker te stellen. Hij voelt dat de dag gekomen is om in een keer met al zijn frustraties af te rekenen. Joop is een monster geworden. Een ruwe grimas toont zijn verwilderde gezicht.
De compleet gestoorde Joop blijft de meid Sazanne volgen tot aan de plek in het park waar de meeste bomen staan. Waar de beschutting van het groen zijn wrede daad kan verhullen. Het arme meisje heeft helemaal niets in de gaten. Ze loopt nietsvermoedend verder.
Dit is slechts een oefening in voltrekking. Joop voelt aan de hevigheid van zijn begeerte, dat het niet bij deze ene lustmoord zal gaan blijven. Dit meisje is mooi, maar er zijn nog mooiere meisjes en Joop heeft oefenmateriaal nodig en het liefst zo snel mogelijk, om ervaring op te doen. De spieren van zijn handen gloeien van stevigheid in dit verlangen. De krankzinnigheid bonst in zijn hart, zijn aderen zijn lijf, zijn zenuwen en zijn ziel.
De wreedheid is in zijn ogen te bezichtigen, maar er is niemand die ziet hoe hij de jonge vrouw besluipt. Hij kijkt naar de malse hals van het meisje. Joop begint heftig te hijgen. De meid Sazanne heeft nog steeds niets in de gaten, ze gaat op een bankje zitten voor het eten van een appel. Joop verbergt zich dichtbij achter een boom. Ze neemt een stevige hap van de sappige vrucht, hij hoort het smakken. Hij ziet haar genietend van het vruchtvlees, dat zij zichzelf duidelijk laat smaken in de vroegte van de ochtend.
Een diepe stilte van er in het denken. Het leven is een grote nachtmerrie,
fantasie en werkelijkheid mengen zich met vlees en bloed.
De mobiele telefoon van Joop gaat. Hij weet niet waar hij is, of waar hij heeft geslapen. Hij herinnert zich flarden van een nachtmerrie. Een nachtmerrie waarin het kwaad hem probeerde te verleiden

“ Hallo, met Joop, met wie spreek ik? Wat is er nu weer, waarom bel je me? Waar ben ik? Hoe laat is het?”
“ Hallo Joop, met mij, met Brigitte! Dat er een ander kan komen zegt niets over vergeten van je eerdere partner. Dat gevoel zal nooit verloren gaan maar hoeft ook niet in de weg te staan van toekomstige gevoelens. Het zijn gewoon de gevoelens die bij het leven horen”

Het gevoel van tijd is verdwenen. Joop is van haar stem gaan houden.
Hij luistert maar zijn gevoel voor de woorden is doof. Misschien kan het goede hem in de toekomst gaan verleiden. Misschien was het kwaad slechts een kwaadaardige droom, een nachtmerrie die over een andersdenkende ging.

In een andere woning in dezelfde Percussiestraat waar Joop woont, is Jeroen Splinterman gedichten aan het lezen op gedichtensite Het Blijvertje.


Amsturia

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

17-10-2015

Over dit verhaal

1999

Geef uw waardering

Er is 5 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsturia Boek Joop Park

Reacties op ‘Zaterdag 6 februari 1999’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd