Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Zaterdag 16 januari 1999

Het is zaterdagavond 16 januari 1999 in de bruisende stad Amsturia. In de hoerenbuurt bij de Bronstraat lopen de eerste klanten naar de raamvrouwen.
Joop van Teil is met zijn hamster Katrien in huis, zijn trouwe hond Judith is overleden en ligt sinds gisteren begraven op het dieren kerkhof aan de rand van de stad. De vermoeide Joop ziet een advertentie op het internet over een nieuwe dierensoort. Een kattensoort die de mensheid verovert met charme en knuffel kwaliteiten. Joop raakt onmiddellijk ontroerd, deze katten hebben een wereldreis achter de rug, zo leest hij in de advertentie. De poes en het katertje zijn in Amerika geweest, waar ze in de sneeuw hebben gespeeld. Ze zijn door Europa gereisd met hun baasjes die diplomaten zijn.

In Den Haag bij het diplomaten gezin is er een baby op komst en het katertje is te druk in huis omdat hij een tuin mist. De dame, een poes met allure, vindt het ook niet fijn om in een Haagse bovenwoning te wonen, zonder mogelijkheid om buiten te ravotten in de zon. Voor het katertje en de dame wordt een nieuw tehuis gezocht, omdat het met de vier andere katten te onrustig wordt voor de verzorgers. Een huis met een tuin, waar ze kunnen spelen.

Joop van Teil verzamelt moed en besluit het er op te wagen. Hij belt naar de diplomaten en staat de Hagenaars te woord. Hij vertelt over zijn grote tuin met bomen en struiken, hij praat gretig over zijn werk bij de Bonte Internetkrant. Hij vertelt dat hij tegenwoordig vaak thuis zijn werk doet, en dat hij wel wat extra gezelschap kan gebruiken. Deze dieren lijken hem een uitkomst!

De Haagse mensen vertrouwen het niet, ze vinden dat Joop een vreemde stem heeft. Ze vertellen hem dat hij een week later antwoord zal krijgen en voegen er aan toe dat de dieren pas over een maand weg mogen, omdat het eerder niet uitkomt.

Joop voelt zich eenzaam na het telefoongesprek. Hij neemt het dieren onderzoek nogmaals uit de lade van zijn bureau. Het is eigenlijk te laat om aan het werk te gaan. Verdrietig denkt hij aan het vorige week overleden teefje Judith. Slechts vierenhalf jaar oud is zijn geliefde huisdier geworden. Een andere hond wil hij niet meer, maar alleen met de vlijtige goudhamster Katrien blijven is ook geen optie.

Hij hoopt uit de grond van zijn hart dat hij de twee vertegenwoordigers van de nieuwe poezensoort in huis mag nemen. Waarom hebben die Hagenaars zoveel bedenktijd nodig? Is het aarzelen gekomen omdat het diplomaten zijn?

Joop loopt naar de huiskamer om de radio aan te zetten. Hij draait aan de knop. “De aarde warmt op!” nieuwsflitsen komen voorbij, maar hij wil muziek horen, klassieke muziek, nee, reggae, nee, hip hop, nee, folk, nee, country, nee, rock, ja, hij wil rock horen. Vuige gitaarrock over de richels van het bestaan. Hij draait aan de radioknop, maar er komt geen rock voorbij, een financiële crisis, een kapot gelopen huwelijk, gruwelijke berichten over de intensive veehouderij, maar er komt geen rock voorbij. Een oude piano, een hysterische operazangeres, maar nog steeds geen rock.

Dan maar naar radioprogramma de Blauwe Horizon, misschien is daar iets te beleven? "Beste luisteraars, een gedicht van Ingrid Huisken, luister allemaal mee.”

Joop loopt naar het doek dat op zijn schildersezel staat. Hij voegt wat vage vlekken toe. Donkergrijs. Hij luistert naar het gedicht van Ingrid Huisken. Een mooi gedicht. Nog wat grijze verf en dan de radio uit. Het schilderij is nog niet af. Het ontbreekt Joop van Teil aan inspiratie. Zijn honderdtachtig centimeter lange lichaam is aan rust toe.

Amsturia

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

11-10-2015

Geef uw waardering

Er is 3 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsturia Joop Poezen

Reacties op ‘Zaterdag 16 januari 1999’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd