Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Vrijdag 8 januari 1999

Burgemeester Otto Roes van Amsturia is van plan de misdaad in de stad grondig aan te pakken, met nieuwe mensen in het politieteam. Nu er een volgende eeuw op komst is, is het zijn doelstelling om van Amsturia de meest geliefde stad van het Land van Iedereen te maken. Een stad waarin niet langer gemoord en verkracht wordt, een stad waar niet meer wordt ingebroken in huizen en winkels.

Joop van Teil woont in Amsturia, hij heeft voor deze stad gekozen vanwege de gezelligheid van oude gebouwen, culturele geschiedenis en een bloeiend uitgaansleven, vooral in zijn favoriete kroeg “ Het Franse Pelikaantje” in de Kwartetstraat. Joop woont in de Percussiestraat in de Silvanaparkbuurt van Amsturia.

Het is vrijdagavond 8 januari 1999 in het regenachtige Amsturia aan de rivier de Sturia als de zwijgzame Joop bemerkt dat zijn lieve hond Judith ziek is. Het arme dier laat scheten die de lucht in de kamer bedwelmen. De hond kijkt zielig uit haar ogen en er komt schuim uit haar bek. Joop neemt haar mee naar het Silvanapark. In het park wil het teefje nauwelijks lopen. Ze lijkt behoorlijk vermoeid. Joop tilt het dier op en draagt Judith voorzichtig naar huis om haar in het hondenmandje te leggen.
Jeroen die ook in de Percussiestraat woont is bezig met het uitzoeken van oude boeken voor de boekenwinkel. Hij kijkt uit het raam en ziet dat het regent. Hij ziet dat het licht nog brandt bij zijn overbuurman Joop van Teil.

Joop kan de volgende dag niet naar zijn werk, maar neemt zijn zieke dier mee naar de dierenarts.
Die constateert dat het teefje uitgebreid onderzocht moet worden en hij vraagt de verdrietige Joop om het dier achter te laten in de dierenartspraktijk.
“Het is beter dat je haar hier laat Joop. We moeten dit goed onderzoeken, het kan iets inwendig zijn, er moeten foto’s worden gemaakt. Je kan haar beter hier laten. We moeten Judith goed en zorgvuldig onderzoeken.”
Joop knikt begrijpend. Hij spreekt de laatste tijd niet veel. Alle tegenslagen hebben hem vermoeid. Hij heeft het onderzoek naar feminisme bij dieren inmiddels voor een groot deel gelezen en hij koestert een verlangen om de auteur van het onderzoek te ontmoeten. Hij vraagt zich af of het zal lukken om een afspraak te maken. Ondertussen loopt hij te piekeren over zijn teefje Judith. Hij heeft het dier reeds vier jaren, ze hebben samen veel meegemaakt. Het is bijzonder dat hij zo goed met haar kan opschieten. Liefde tussen dier en mens is vaak intenser dan liefde tussen mensen. Weemoedig kijkt Joop naar zijn hamster, die in haar draaimolen rondjes draait. Misschien moet hij er eens overdenken ook andere dieren in huis te nemen. Hij voelt zich alleen, samen met zijn hamster. Ze missen Judith die onderzocht wordt in de gespecialiseerde dierenkliniek van Amsturia.

Arnold Roodkop heeft vervelend nieuws op zijn werk gekregen. De muzieksalon – Multa Stereo – in de Fluitstraat is voortaan nog maar drie dagen per week geopend. Hij moet flink wat salaris inleveren omdat er veel minder werk voor hem is. Hij heeft gespaard voor een elektrische gitaar. En hij heeft een bijbaantje als radio deejay bij radio de Bonte Kakel Papegaai.

Het begint flink te waaien in Amsturia, de winter is grillig dit jaar, het lijkt wel herfst met al die wind en regen.
Joop loopt naar het doek dat op zijn schildersezel staat. De olifant moet nog een olifant worden. De boom moet nog een boom worden. Het schilderij is nog niet af. Hij heeft de juiste kleuren nog niet gevonden. Hij neemt er de tijd voor.
Amsturia

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

11-10-2015

Over dit verhaal

Januari 1999

Geef uw waardering

Er is 6 keer gestemd.

Social Media

Tags

Amsturia Joop Rivier Stad

Reacties op ‘Vrijdag 8 januari 1999’

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd