Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Dinsdag 5 januari 1999

De mensen zijn aan het werk in de stad Amsturia. De leraren van Huishoudschool - De nuchtere cavia -  Willem Adriaandreef 86 in Amsturia hebben een nieuw huishoudkundig experiment uitgedacht voor de leerlingen. Bij kamerplantenwinkel - Peperomia - Begoniaboulevard 77 in Amsturia is een nieuwe partij kamerplanten aangekomen. Leeskroeg  - De gezellige giraffe - Bizonboulevard 66 in Amsturia heeft een gratis partij boeken aangeboden gekregen van boekenwinkel - De Androgyne Hamster – Mariastraat 34 in Amsturia.
Joop van Teil uit het blauwe huis in de Percussiestraat in Amsturia is verliefd op zijn werk.
Zijn werk, het is alles voor hem. Hij heeft zijn opleiding aan de school voor journalistiek niet voor niets gevolgd. Zijn mensenkennis heeft de doorslag gegeven toen hij aangenomen werd als schrijver voor “De bonte internetkrant.”

Een krant met een alternatief licht op het nieuws. Nieuws over gewone mensen. Hij schrijft artikelen over mensen aan de onderkant van de samenleving. Eenzame homoseksuelen, hoeren, putjesscheppers, werkelozen, kunstenaars, mensen met een psychiatrische achtergrond, hobbytuinders, scharrelaars. Joop kan er over mee vertellen. Hij heeft een tante die kunstenaar is. Hij heeft een vader die aan schizofrenie lijdt, hij heeft een moeder met borderline aan haar vastgekleefd. Hij heeft een homoseksuele oom. Hij heeft een nichtje die hoer is, een broer die putjesschepper is, en een neef die werkeloos is. Hij heeft een buurman die hobbytuinder is. Hij is ervaringsdeskundige bij uitstek, dat komt hem goed van pas voor zijn werk bij “De bonte internetkrant.” Een moderne website voor een breed publiek met interesse voor het andere nieuws. Het nieuws dat niet altijd in het nieuws komt. Het nieuws voor randfiguren.
De gescheiden Joop is nog steeds niet hertrouwd, en leeft als een verstokte vrijgezel die zijn gerief een keer per maand bij de deftige hoeren van de hoerenboot haalt. Het nieuws dat de vrouwen van het leven misschien zijn geliefde stad gaan verlaten komt behoorlijk hard aan bij de aan betaalde seks verslaafde Joop van Teil. Niemand weet er het fijne van, behalve de buurvrouw Annie, maar die is al een tijdje ziek en kan zijn was niet meer doen. Er staan de laatste tijd vreemde berichten op zijn antwoordapparaat. Berichten van een vrouw die de naam Anita draagt. Hij heeft zo’n bericht afgeluisterd en de woorden op papier geschreven:
“We bleven lange tijd zwijgen, met de diepste stilte van ons hart, maar er waren soortgenoten die het niet meer konden bekruipen. Wij waren de helden van de dierenwereld, maar we werden tijdelijke helden, totdat er weer een andere held opstond, met een woedende olifant naast zich in bed, en een verwarde papegaai op de veranda. Er werden protestzangers geboren, corrupte presidenten tot zwijgen gebracht, er werden talentenjachten georganiseerd, maar al die tijd bleef ons lot hetzelfde.”
Joop van Teil begrijpt er niet veel van, ook niet nu hij het op heeft geschreven, maar er is iets aantrekkelijks aan de stem van Anita. Joop twijfelt, misschien is hij blij wanneer ze weer belt, misschien ook niet. Haar stem blijft in zijn hoofd spoken. Wie is toch die Anita?
Joop kijkt naar het doek dat op zijn schildersezel staat. Hij zet er nog een paar lijnen bij met een dunne kwast. Een kromme lijn voor de buik van de olifant en een sierlijk lijntje voor zijn staart. Het is nog lang geen olifant, maar het begint een beetje op een dier te lijken.
De geschilderde boom krijgt takken.
Binnenkort gaat de blonde Joop van Teil naar de dierentuin, om de olifanten te bestuderen.
Amsturia.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

mobar

Geplaatst op

05-10-2015

Geef uw waardering

Er is 6 keer gestemd.

Social Media

Tags

1999 Amsturia Joop Werk

Reacties op ‘Dinsdag 5 januari 1999’

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 19-12 - De beste online poker strategieën

    In Nederland mogen we sinds 1 oktober 2021 legaal online gokken. Dit betekent dat de Nederlandse Kansspelautoriteit vergunning verleend aan gokbedrijven die voldoen aan alle eisen...

  • 16-11 - Tips om je kind voor te lezen

    Welk kind vindt het nu voor het slapen gaan niet fijn dat papa of mama een verhaaltje voorleest. Waar dit de ene keer een wat langer verhaal is, is het de andere keer een wat korte...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd