Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

Het grote lege boek

Vandaag heb ik voor mijn 16e verjaardag een boek gekregen. Dat is op zich niet zo vreemd, ik houd van boeken en verhalen alsof het mijn eigen kinderen zijn en iedereen geeft mij altijd boeken. Maar dit was een bijzonder boek. ik heb namelijk een leeg boek gekregen.
Een leeg boek, meer dan 200 pagina’s met helemaal niets.
Eentje die nog helemaal gevuld moet worden met mijn ideeën, verzinsels, verhalen en hersenspinsels.
Dus nu ligt dat boek voor me, en ik word toch een beetje bang. een mooi boek is het, met een stoffen kaft en geel bruine pagina’s. als ik er wat doorheen blader en met mijn vingers langs de randen van de dikke bladzijdes wrijf voelt het net alsof deze bladzijdes me uitnodigen om ze te vullen. Ik stel me voor hoe mijn boek er uit zou zien als elke pagina beschreven is, en smelt bijna van verlangen. Het idee dat mijn gedachten op dit mooie papier staan werkt aanstekelijk, en bijna lukt het me om mijn pen op het vel te zetten en iets te schrijven.
Toch is er iets in mij dat me tegen houd. alsof ik bang ben die grote leegte die elke pagina uitstraalt te vullen, alsof ik bang ben al die ruimte in te nemen.
Niks is er moeilijker dan beginnen.
Het kost mij fysiek kracht om mijn hand er toe te dwingen iets op papier te zetten.
Maar nu staan ze er dan toch, die eerste woorden in het grote, lege boek. en nu die ene bladzijde volgeschreven is lijken alle overige pagina’s opeens nog veel leger. Het is bijna angstaanjagend.
Waarom ben ik toch zo bang om mijn gedachten neer te pennen?
Dat is een vraag die me al sinds mijn eerste gedichtje bezig houd. verhalen, gedichten, spinsels, hersenkonkels en dromen, ze hebben altijd in mijn hoofd gezeten. het liefst zit ik in mijn hoofd in plaats van in de echte wereld, en daar is een rede voor: de echte wereld is zo verdomd begrensd. Alsof je in een benauwd kleine kamer zit en je haast niet kan bewegen, overal stuit je op een muur. Maar in mijn hoofd kan ik alles, is alles mogelijk, en zijn alle muren keurig weg gesloopt.
En deze heerlijke wereld wil ik graag met iedereen delen, dus wat ga ik doen, ik schrijf het op.
En dan komen we bij het probleem van het lege boek dat gevuld moet worden. dan komen we bij het probleem van schrijven überhaupt.
Langzaam, bij elke letter die ik schrijf, verlies ik een beetje van mijn gedachten en geeft ik dat stukje aan de wereld. Vanaf het moment dat het woord op papier staat is het niet meer van mij. Het is niet meer de grenzeloze gedachte die het was, het is opeens een zin, een woord, opgebouwd uit letters. Elk woord wat er staat betekend precies wat het betekend. Weg grenzeloosheid.
Je kunt iets dat geen enkele vorm van grenzen heeft niet proppen in iets met muren, structuur, regels. Net zoals het niemand ooit zou lukken om het universum in een mosterdpotje te stoppen.
Woorden zijn maar woorden, en ook al zijn het de mooiste dingen die er bestaan qua communicatie, het blijven woorden, en woorden hebben jammer genoeg duidelijk aangegeven grenzen.
Met nog niet al het talent van de wereld zou een schrijver ooit precies het gevoel van verliefd zijn kunnen beschrijven, of het gevoel van iemand zo erg missen dat je het liefst dood zou willen zijn.
Misschien is het ook daarom dat een schrijver waarschijnlijk nooit “uitgeschreven” is, het doel wat je wilt bereiken is technisch gezien onbereikbaar.
toch blijf ik het proberen, ook al is het maar om mijn hoofd wat leger te maken, en mijn boek wat voller.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

jella janse

Geplaatst op

17-04-2013

Geef uw waardering

Er is 9 keer gestemd.

Social Media

Tags

Boek Inspiratie Schrijven Verhalen

Reacties op ‘Het grote lege boek’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

    Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

  • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

    Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd