Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

SUIKERZAKJES

SUIKERZAKJES

Soms, wanneer zwaarmoedige gedachten op de loer liggen, begeef ik mij naar de kringloopwinkel om mijn geestelijk welbevinden wat op te krikken. Iets kopen is altijd leuk en in de kringloopwinkel kan dat ook nog eens voor weinig geld.

Onvermijdelijk kwam ik ook nu weer bij de afdeling boeken terecht. Aldaar werd mijn aandacht getrokken door een stapeltje plakboeken. Zouden er tegenwoordig nog mensen zijn die een plakboek in gebruik hebben? Vast wel, maar ook vast wel veel minder dan vroeger. Naast enkele minder interessante plakboeken met sigarenbandjes en plaatjes van auto’s en vogels, lag er ook een plakboek met suikerzakjes tussen.
Het leverde niet direct een Wow!!-Erlebnis op maar toch was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Suikerzakjes hebben een eigen individualiteit. Dit in tegenstelling tot in serie gedrukte auto- of voetbalplaatjes. Gezien de schappelijke prijs van € 1,- besloot ik het plakboek mee te nemen maar ik liet het nog even liggen om mijn handen vrij te hebben bij een verdere inspectie van de aanwezige boekenvoorraad. De schrik sloeg mij echter om het hart toen een dame plotseling zeer geanimeerd de plakboeken begon te bestuderen. Angstvallig hield ik haar in de gaten maar, tot mijn grote opluchting, legde ze de stapel weer weg, waarna ik mij snel definitief in het bezit stelde van de suikerzakjesverzameling van Hannie Oosterom (die haar naam voorin het plakboek geschreven had). Na zegge en schrijve één Euro geofferd te hebben verliet ik het pand met mijn schat onder de arm.

Wat is er nu zo leuk aan een plakboek met suikerzakjes? Tja. Om te beginnen krijg je bij het doorbladeren zo’n heerlijk nostalgisch gevoel over je. Gezien het soort telefoonnummers wat op de zakjes vermeld staat (bijvoorbeeld op het zakje van Café Restaurant “De Zwaan” uit West-Knollendam tel.: 02989 – 231) vermoedde ik direct dat de verzameling gesitueerd moest worden in de zestiger jaren, wat later ook juist bleek te zijn.

Wat voor categorieën suikerzakjes zijn er zoal? Op de meeste zakjes staat de naam vermeld van het etablissement waar het kopje koffie genoten is, meestal aangevuld met adres en telefoonnummer. Binnen deze categorie kunnen we een onderverdeling maken in binnenlandse zakjes en buitenlandse zakjes. Op de eerste bladzij van het plakboek zijn Italiaanse suikerzakjes geplakt. Onder andere van de “Ditta Savoia Otello” in Desenzano sul Lago. Wat toch wat spannender klinkt als Zalencentrum “De Lindenboom” in Koog aan de Zaan.

In principe is zo’n zakje dus niet zo interessant. Maar dat kan ook wel weer meevallen. Een leuke naam als bijvoorbeeld die van de firma "Pielkenrood" in Assendelft fleurt de zaak al weer aardig op. Soms verbaast een naam je. Bij N.V. Haardenfabriek “Interno” te Breukelen denk je toch al gauw dat er sprake is van een spelfout en dat er “Inferno” had moeten staan. Maar blijkbaar was “Interno” toch echt de bedoeling. Ook wat merkwaardig klinkt de naam van Café Restaurant Bar Dancing “Barcelona” wanneer wij vernemen dat deze multifunctionele zaak toebehoort aan J. Hamstra te Tjalleberd. Café Restaurant “Ingang der Grot” zorgt ook voor aanvankelijke verwondering tot je ziet dat dit zich in Valkenburg bevindt, wat de zaak weer verklaarbaar maakt. Een opvallend suikerzakje is ook het zakje van de korfbalvereniging Groen-Geel uit Wormer. Een mooie groen-gele vlag prijkt op dit zakje met daarbij de vermelding “Opgericht 1923”. Over drie jaar feest dus.

Er zijn zakjes die ruchtbaarheid geven aan een aanstaand gebeuren. Zo meldt het “Flora Restaurant” te Bovenkarspel dat van 21 t/m 26 februari 1967 de West-Friese Flora zal plaatshebben. En “De Harmonie” te Leeuwarden kondigt aan het Nationaal Congres voor de Goochelkunst dat van 25 t/m 27 mei 1962 zijn beslag zal krijgen. Een suikerzakje met daarop een vrolijk dansend paar in klederdracht kondigt de West-Friese markten in Schagen aan waarbij op iedere donderdag in Juli en Augustus er een folkloristische optocht zal zijn, gepaard gaande met volksdansen. En de Sneekweek zal van 15 t/m 20 augustus Sneek op stelten zetten, meldt een met zeilboten versierd zakje.

Sommige uitbaters maken wat meer werk van hun suikerzakje. Zij nemen de gelegenheid te baat om kenbaar te maken dat hun horecazaak beschikt over belangrijke pluspunten. Recreatieoord “Enkhuizer Zand” (uiteraard te Enkhuizen) gooit met het verwarmde zwembad, de golfbaan en de moderne camping meteen zijn troeven op tafel. Hotel Café Restaurant “Bellevue – Goed voor U” laat zich ook niet onbetuigd met zijn *heerlijke koffie met koekje *ruime parkeerplaats en *zonnig terras. Wel een beetje gewaagd om op je suikerzakje je zonnige terras aan te prijzen. Een regenachtige dag kan al gauw enige sarcastische opmerkingen opleveren.
Paviljoen “ ’t Solletje” op de Solseberg prijst zijn prachtige panorama aan op het hoogste punt van de Veluwe maar rept verder niet over de kwaliteit van de consumpties wat argwanend maakt. Wanneer u trouwens een gelegenheid zoekt om een rustig hapje te eten moet u niet hier zijn: “Heel Nederland eet in restaurant
“De Kuil”, Rembrandtplein 7”. Maar de eigenaar van “Restaurant Ruïne” te Valkenburg serveert blijkbaar zulke goede koffie dat hij zich over de naam van zijn zaak geen zorgen maakt.

Er zijn ook suikerzakjes die een boodschap hebben. “Pas op, ongenode gasten!” waarschuwt tegen diefstal. Dat doet ook “Pas op, autodieven!”. Een ander zakje waarschuwt: “Neem geen onnodige risico’s! Werk veilig! Nog een ander zakje deelt mee: “Steekt uw licht op bij Donker!” (sinds 1854). Waar het hierbij om gaat blijft overigens geheel duister.

Wanneer men zijn zaak wat meer cachet probeert te geven is een goedgekozen naam belangrijk. Dierennamen doen het goed. Wij noemden al “De Zwaan” in Knollendam. Verder treffen wij aan “De Rode Leeuw” in Amsterdam, nog een “De Zwaan” in Beekbergen, “De Krokodil” in Krommenie (klinkt goed), “De Drie Zwanen” in Purmerend, “Het Witte Paard” te Wekerom, “De Vink” te Utrecht en tenslotte “De Gouden Leeuw” te Bronkhorst, wat misschien wel de meest pretentieuze dierennaam is voor (in dit geval) een herberg.
Ook dier-gerelateerd zijn “De Berenkuil” en “De Ossenstal” hoewel ik niet weet of deze namen tot aanbeveling strekken.

Tenslotte nog enkele opvallende namen waar geen dieren aan te pas komen. In Genève kun je terecht in “A la Case de l’Oncle Tom”, in de negerhut van Oom Tom dus. Vermoedelijk niet al te luxe dus. Hotel “Mont Blanc” in Zundert. Het betreffende hotel vertoont helaas geen enkele gelijkenis met de Mont Blanc maar meer met een betonnen blokkendoos. In Lekkerkerk bevindt zich Hotel “De Groote Boer”. Misschien wordt hiermee de eigenaar aangeduid? Om tot jezelf te komen kun je naar koffietent “Rust Even” in Zwammerdam. In donkere dagen kun je Hotel “De Zon” opzoeken in Ommen. En als je het echt niet meer ziet zitten is er altijd nog Hotel Café Restaurant “De Hoop” aan het Waagplein te Alkmaar (Tel.: 2306). Veelbelovend klinkt ook Hotel “De Blije Werelt” in Lunteren. Maar wil je elk risico uit de weg gaan dan is er gelukkig ook nog Café Restaurant “Het Paradijs” te Purmerend.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Hans Erkamp

Geplaatst op

23-01-2020

Over dit verhaal

Gedachten bij een verzameling suikerzakjes

Geef uw waardering

Er is 1 keer gestemd.

Social Media

Tags

Kringloop Plakboek Suikerzakjes

Reacties op ‘SUIKERZAKJES’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

    Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

  • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

    Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd