Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

U bent hier:
Print dit gedicht

Diggelen

Diggelen

Ik had een suikeroom, die voor de zesde keer trouwde. Zijn nieuwe vrouw deed dat voor het eerst, dus had ik een suikeroom en een debutante. Mijn huwelijk ligt aan diggelen vertelde hij aan een ieder die het maar wilde horen.

Raar woord dacht ik, diggelen, waar komt dat vandaan?
Wel dat woord komt uit het Gronings en betekent nu hetzelfde als, gruzelementen, scherven, barrels, puin, zeg maar alles wat in kleine delen kapot is gegaan. Diggel, degel, tegel, dichel, tichel zijn allemaal dezelfde woorden.
Er gingen nogal wat aan diggelen de laatste tijd. Onbelangrijke dingen zoals een ruzietje in de gelederen van het Forum zonder Democratie. Een droom van Buma, het Nederlandse premierschap, ligt aan diggelen. De wandeltocht op vier mei in Westerbork ligt in duigen, rustig wonen in Ter Apel kan niet meer, beloofde terugdringing van de zorgkosten blijkt een leugen, een schim van vrede in het Midden Oosten lijkt verder weg dan ooit,....ach zo kan ik nog heel lang doorgaan.
Grote en kleine diggels,
Scherven, soms met botte kanten waar je je niet aan kunt bezeren, maar soms ook met scherpe punten die je pijnlijk treffen.
"De herinnering blijft" zingt een liedje, dat ons een dode clown voorspiegelt. De herinnering blijft, dat wel, ..... maar soms zijn dat overblijfsels van de beschadigingen uit je eigen leven. De stervende verzetsman, hangend in een Amsterdamse lantaarnpaa,l brandde gaten in mijn netvlies toen ik als driejarig kind dit moest zien. Net zoals de twee volslagen zwarte mannen, die ineens in onze keuken stonden te lekken. Lekken, ja, omdat zij in de modder van de ons huis omringende sloot weggekropen waren tijden een razzia. Het bleken na de spoelbeurt mijn grootvader en vader te zijn. Soms vraag ik me af welke angst de kleine kinderen uit de rot oorlog hun hele leven met zich mee gezeuld hebben.
Een angstig biddende moeder, een schuilplek onder de trap of de radio onder de loszittende vloerplank.
Maar ook die Duitse officier, die mij van de grond tilde en op zijn arm me naar mijn moeder bracht. Even laten zat hij aan de keukentafel en huilde hete tranen met een bevende foto van zijn eigen kinderen in de handen..
Diggelen doen soms zeer, soms zo zeer dat de waterlanders zich steeds weer melden.
En wij maar herdenken, gedenken en vieren.
Een enkeling weet nog van die tijd, maar de meeste mensen kennen alleen de verhalen, waarvan het merendeel nog niet verteld is, omdat je er soms gewoon niet over kunt praten.

Gevochten werd er om de vrede en de vrijheid. En nu, na 74 jaar is er een soort vrede, die we nooit bedoeld hebben. Kameraadschap, naastenwarmte en vooral angstloosheid, daar werd voor gevochten. Die toen zo gezochte vrede lijkt steeds verder aan diggelen te gaan.
En ja, dat doet nog steeds zeer, soms heel zeer.

Daar denk ik aan als het vier mei is...... maar ook als het vijf mei is....of twaalf augustus....zeg maar het hele jaar rond.
.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

iakon

Geplaatst op

30-09-2019

Over dit verhaal

herkomst van het woord Diggelen.

Geef uw waardering

Er is 0 keer gestemd.

Social Media

Tags

Etimologie Herdenken Scherven

Reacties op ‘Diggelen’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

    Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

  • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

    Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd