Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

U bent hier:
Print dit gedicht

Mijn Taal

Nederlands is mijn taal, al meer dan een halve eeuw. Ik beheers deze taal goed en heb er respect voor. En misschien is dat wel een van de redenen waarom ik schrijver ben geworden. Naast het bedenken en schrijven van verhalen zie ik het als mijn missie om te helpen waken voor taalverloedering, die de laatste tijd steeds harder lijkt toe te slaan. Niet alleen door toenemend gebruik van SMS- en Twittertaal en verengelsing, maar ook omdat veel taalambassadeurs hun plicht verzaken. Televisiepersoonlijkheden, de media, tekstschrijvers en zelfs opvoeders schijnen nog wel eens te vergeten dat ze een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om het correct overdragen en behouden van onze taal. Zij beseffen vaak niet hoe klakkeloos mensen foutief taalgebruik overnemen en zich eigen maken.
Zelfs veel schrijvers in spé lijken een van de basisvoorwaarden van het schrijverschap te ontberen: respect voor de Nederlandse taal en de drang om de schoonheid ervan uit te vergroten. Zij volstaan vaak met het gebruik van de spellingcontrole en soms zelfs dat niet eens.
Het is een utopie om te denken dat de dagen van tekstschrijvers als Michel van der Plas, Lennaert Nijgh en Robert Long ooit terugkeren en we moeten nieuwe tekstschrijvers ook het voordeel van de twijfel gunnen. Bovendien is de taal steeds in beweging en zo hoort het ook. We kunnen nu eenmaal niet tot in lengte van dagen in oud-Hollandsch blijven communiceren, al was het alleen maar vanwege de nieuwe woorden waar onze taal jaarlijks mee wordt verrijkt.
Ook andere, ‘gevestigde’ tekstschrijvers onderschatten de schoonheid van onze taal en maken fouten die variëren van nauwelijks merkbaar tot tenenkrommend. Maar als de taalgrenzen écht overtreden worden, zoals met het Koningslied, wordt de schrijver ook onverbiddelijk aan de digitale schandpaal genageld. Een smet op de schrijver zijn blazoen, maar wel een overwinning voor onze taal.

Oké, het afbreek-streepje lijkt steeds meer plaats te gaan maken voor de spatie, maar ik hoop dat de andere leestekens en hoofdletters de Nederlandse taal nog lang blijven verduidelijken. Een ontengelsing, zodat we weer gebruik kunnen maken van alle mooie woorden die onze taal rijk is, zou nog mooier zijn, maar dat is waarschijnlijk teveel gevraagd. Voorlopig annuleer ik de dingen die anderen cancelen, kijk ik dingen na die anderen checken en sla ik de dingen die gesaved moeten worden wel gewoon op.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

Paul Bastiaansen

Geplaatst op

03-11-2013

Geef uw waardering

Er is 2 keer gestemd.

Social Media

Tags

Schrijven Schrijver Taal

Reacties op ‘Mijn Taal’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 13-05 - Ik wilde op vakantie: ideeën om te besp...

    Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. So...

  • 06-05 - Reis naar Zuid-Amerika; geweldig ervarin...

    Ik zag mezelf daar al zitten: op het witte strand van een bountyeiland, de zandkorrels kietelig tussen mijn tenen schurend terwijl ik kleine maar frequente nipjes van een Nicaragua...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd