Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen

Ik wilde op vakantie: ideeën om te besparen
Ik ben al twee jaar student en weet inmiddels dat ik goed op mijn uitgaven moet letten. Niet alles kan in financieel opzicht. Sowieso leen ik al een fiks bedrag om mijn studie te kunnen bekostigen. Daarnaast kost de studie zelf geld, huur ik een kamer en ga ik elk weekend met studiegenoten op stap om een beetje te ontspannen naast de drukke en intensieve studie rechten die ik volg. Kleren koop ik uit noodzaak vooral tweedehands. Op vakantie gaan is een luxe, maar wel iets wat ik niet wil missen. Dit jaar besloten mijn drie huisgenoten en ik om in de zomer een weekje Mallorca te doen, in een all-inclusive hotel. Ik heb toegezegd, maar bedacht me wel meteen hoe ik deze vakantie moest gaan bekostigen. Simpel: door lopende het jaar op een aantal grote uitgaven te besparen.

Besparen op vaste uitgaven, met name energiekosten
Mijn drie huisgenoten en ik betalen een vaste kamerhuur, met daarbovenop de energiekosten voor gas, water en elektriciteit. Om meer geld voor onze Mallorca-reis over te houden, besloten we tot overstappen energie. Via een vergelijkingssite bleek dat we gezamenlijk per jaar wel 300 euro kunnen besparen. Een fiks bedrag voor het overstappen naar een ander energiecontract, waar we feitelijk niet zoveel voor hoefden te doen. Deze overstap leverde ons per persoon bijna 100 euro op die we in onze vakantie-pot konden stoppen.

Letten op aanbiedingen bij het boodschappen doen
Een andere methode om meer geld over te houden, was voor mij om beter op te letten bij het boodschappen doen. Via enkele websites en het goed in de gaten houden van aanbiedingsfolders zocht ik de voordeligste producten op en liep desnoods een straatje verder om een aanbieding te kopen. Bier, snacks en het dagelijks eten kocht ik voortaan alleen nog maar in de aanbieding. Hierdoor hield ik tientallen euro’s per maand extra over, die ook in de vakantie-pot gestopt werden. Aangezien we de vakantie al acht maanden van tevoren geboekt hadden, hield ik hieraan zo’n 200 tot 250 euro extra over. Mooi meegenomen en ik heb er niet minder om gegeten.

Kritisch kijken naar bepaalde abonnementen
Ten slotte besloot ik om alle abonnementen die ik had eens kritisch onder de loep te nemen. Vooral mijn mobiele telefoon abonnement van 30 euro per maand bleek een aanslag te zijn op mijn maandelijkse budget. Omdat mijn telefoon al afbetaald was, besloot ik mijn abonnement op te zeggen en in te ruilen voor een prepaid-bedrag van 50 euro, waar ik het tot de vakantie mee moest doen. Dat lijkt problematisch, maar omdat in de universiteitsstad waar ik woon veel gratis wifi-hotspots zijn, merkte ik hier eigenlijk niks van. Ook op de universiteit is gratis internet verkrijgbaar, dus waarom nog betalen voor iets dat je gratis kunt krijgen?

Reisgeld op tijd bij elkaar!
Vooral door bovengenoemde maatregelen te nemen, kreeg ik het reisgeld voor Mallorca ruim op tijd bij elkaar. Ik kan iedere student aanraden om zijn of haar uitgaven eens goed onder de loep te nemen. Het kan je zomaar een ‘gratis’ of een extra vakantie opleveren naar een mooi tropisch oord. Alvast een fijne vakantie toegewenst!