Korte verhalen

Zet ook uw verhalen op 1001KorteVerhalen.nl

Heeft u nog geen account? Meld u gratis aan!

Print dit gedicht

ons nationale dier

Ons nationale dier

Ons nationale dier, waar we al honderden jaren trots op zijn is.....ratatata..... u denkt wellicht een koe of paard, een schaap desnoods of een varken. Nee beste mensen, die zijn het allemaal niet en ook niet de mus, spreeuw, wulp of merel, rat of muis.... Je zou toch verwachten dat het een dier moest zijn die typisch is voor onze omgeving zoals muggen of vliegen. Vlinders misschien of libelles..
Nee, mensen, ons nationale symbool is een ..... LEEUW
De meesten van ons kennen dat roofzuchtige dier slechts van een natuurfilm, dierentuin of tekenfilm.
Hoe zijn we eigenlijk aan dat symbool gekomen en wie heeft dat bedacht?

Lastige vragen omdat deze leeuw, oorspronkelijk komend uit het graafschap Nassau in Duitsland, gewoon meegenomen is door de toenmalige Willem van Oranje. Een gouden staande leeuw was het symbool van de kracht en moed van de Nassautjes. Waarom heet hij dan Oranje ?
Omdat hij ook nog een bezittinkje had in Zuid Frankrijk dat Orange heette en nog steeds heet.
Maar goed, deze oorspronkelijke graaf van Nassau heeft zich middels zijn nageslacht opgewerkt van "Graaf" naar "Prins" tot "Koning". Voorwaar geen onaardige carriere.
Eens waren we een republiek, waar deze Willem en zijn nakomelingen zogenaamd leiding aan gaven. In feite waren het de Regenten, zeg maar de Rutte's en de Wientjessen, die de touwtjes in handen hadden.
Maar het volk van toen is als het volk van nu, het drijft op valse sentimenten en mooie schijnverhaaltjes. Rutte zelf is daar één van de betere voorbeelden van. Alles draaide toen en draait nu om rijkdom en macht.
.
Het woord "Oranje" wordt door slinkse makkers bij de huidige regenten en grootgrutters, bij het volk er in gepompt als een alles genezend zalfje voor open wonden, als doekje tegen het bloeden, als hoogste goed waarvoor je zo gevraagd desnoods wel sterven wilde.
Het christendom eigende zich de Oranjes toe en sindsdien is die godsdienst hecht verbonden met dat 'koningshuis'. "Voor God en voor Oranje", heette dat in WOII.
Maar nee, de zaken lijken omgedraaid. Oranje was niet meer van ons, wij werden van Oranje.
De meest twijfelachtige bank de ING, voert zelfs de leeuw als logo en de kleur Oranje wordt gekaapt met de term "ING is Oranje" Nou...als je dan niet van de ING houdt, klopt er iets niet in je bovenkamer. En dat klopt wel, want de bank is niet meer van ons, nee, wij zijn van de bank.
Ik herhaal: Oranje mag dan wel getolereerd worden of zo je wilt geadoreerd, maar wij zijn NIET het eigendom van Oranje.

En de voetbalmeisjes spelen zo dadelijk in Oranjeshirts, alsof ze van het zelfbedachte koningshuis zijn. Of sponsoren WA en Max deze stoere damestjes als kleine microcredietjes vergeleken bij de mannen?
Nee lieve mensen, het zijn ónze Nederlandse meisjes, tot de tanden toe bewapend, zoals de leeuw, met een zwaard en een pijl en boog.....en natuurlijk een bal.
Zij vormen ons nationale team, het Nederlands dames-elftal.... of liever nog onze rood-wit-blauwe leeuwinnen.
Veel succes meiden....enne....voorzichtig doen hè.

Toevoegen aan favorieten

Ingezonden door

iakon

Geplaatst op

30-09-2019

Over dit verhaal

damesvoetbal, chauvinisme, oranjegevoel

Geef uw waardering

Er is 2 keer gestemd.

Social Media

Tags

Geschiedenis Onoverwinnelijk Trots

Reacties op ‘ons nationale dier’

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit verhaal, een reactie plaatsen kan hieronder!

Reageren

We gebruiken uw gegevens alleen om te reageren op uw bericht. Meer info leest u in onze Privacy & Cookie Policy.

Wilt u direct kunnen reageren zonder elke keer naam en e-mailadres in te voeren? Meld u hier aan voor een account!

Laatste nieuwsberichten

  • 22-09 - Zij zijn duurzaam van zichzelf

    Duurzaamheid is voor de rijken en dat maakt het zo krom. Zij hebben zonnepanelen en een warmtepomp – een flinke investering stuk voor stuk. Vervolgens besparen ze geld en gaan z...

  • 09-09 - Het ongelooflijke verhaal van Louis Zamp...

    Dit verhaal is waargebeurd, maar het is moeilijk voor te stellen. Louis Zamperini zou je misschien een kat met negen levens willen noemen, maar de martelgang die deze held heeft...

Bekijk oudere nieuwsberichten »


Merknamen en domeinnamen eigendom van Internet Ventures Ltd - website via licentie in beheer door Volo Media Ltd