Filosofie?

Even één dingetje, filosofie is niet bepaald mijn ding. Je kunt natuurlijk zeggen wat je wilt, maar het is gewoon poëtischer en praktischer denken over levenssituaties en de gevolgen daarvan. Maar een wijs man heeft ooit eens gezegd: 'Ik denk, dus ik leef'. En hij heeft gelijk. Want wie op een bepaalde wijze over bepaalde situaties denkt, leeft naar zijn eigen idee. 

Wat reïncarnatie en incarnatie betreft, daar zijn filosofen na eeuwen lang speculeren nog steeds niet uit. De ene zegt dat het bij de Oosterse tempels vandaan komt, terwijl een andere geloof dat het door de oppergoden wordt bepaald wie opnieuw wordt uitgezonden. Een derde zegt weer dat het komt omdat onze ziel in verbintenis staat met vorige levens, wat wijst op dat de ziel of de geest van een persoon zelf een nieuw lichaam en een nieuwe vorm aanneemt. Het is niet zo één, twee, drie te achterhalen hoe of wat het precies is. 

Een ander voorbeeld is het ontstaan van de Aarde. De ene filosoof zegt dat de Aarde alleen door god is gemaakt en door niets of niemand anders. De andere gooit tegen deze speculatie aan dat zelfs een god niet in het heelal kan wonen en daarom de Big Bang, oftewel de Oerknal, de schepper van de Aarde is. Weer een ander denkt dat het komt door buitenaardse wezens onder ons (iedereen kan een alien zijn, dus wie weet jij). De vierde denkt te weten dat het een combinatie is van conclusie 1 en 2 en filosoof nummer 5 zegt dat het een combinatie is tussen 2 en 3, daarnaast zijn er nog mensen die conclusie 1 en 3 met elkaar combineren. Ook dit dilemma is zoals je kunt zien onoplosbaar.

Ook zijn er idioten die filosoferen over waarom ze filosoferen en het ontstaan daarvan. Volg je die gedachte nog?

Door de jaren heen zijn talloze filosofen gestruikeld over problemen, dilemma's en sagen die ze niet uit konden leggen of konden verklaren. Doe jij het ze na? Of wordt jij de filosoof die deze of nieuwe dilemma's oplost? Het volgende onoplosbare vraagstuk luidt: "Waarom ben ik überhaupt met filosofie bezig terwijl ik er niets aan vindt?"

© Copyright Patros-Fibros

Ingezonden door

Patros-Fibros

Geplaatst op

12-05-2013

Over dit verhaal

Tsja, zeg het maar

Tags

Dilemma Filosofie Vragen